Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ραγκούσης: Οι Δήμοι θα Επιβαρύνονται με τα Πρόστιμα για τις Ανεξέλεγκτες Χωματερές


Οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών θα επιβαρυνθούν σε περίπτωση επιβολής προστίμων θα επιβαρυνθούν οι δήμοι, όπως τόνισε κατηγορηματικά ο Υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης. Εξάλλου, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κάνουν ιλλιγγιώδη «αγώνα δρόμου» προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να μην επιβληθούν τεράστια πρόστιμα που θα ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή.
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να κλείσουν άλλες 96 ανεξέλεγκτες χωματερές και στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να αποτελούν παρελθόν και οι υπόλοιπες 250 χωματερές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση.

Ο κ.Ραγκούσης εµφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγµατεύσεων µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ-όπως ανέφερε-στα µέσα Ιανουαρίου θα έχουν στις Βρυξέλλες συνάντηση για το θέµα µε τον αρµόδιο επίτροπο.

Όσο για την επιβολή προστίμων είπε, θα προωθηθεί άµεσα νοµοθετική ρύθµιση όπου θα προβλέπεται συνυπευθυνότητα ώστε τα πρόστιµα να µεταφέρονται στους δήµους και να εξοφλούνται µέσω παρακράτησης πόρων που προορίζονται γι’ αυτούς.

Στο πλαίσιο πάντως των περιφερειακών σχεδιασµών για τη δηµιουργία οργανωµένων µονάδων διαχείρισης απορριµµάτων, θα προκηρυχθούν µε τη συνδροµή του υπουργείου Εσωτερικών και δύο διεθνείς διαγωνισµοί για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων. Ο πρώτος διαγωνισµός θα αφορά την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται πίσω απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες, τόσο ως προς το κλείσιµο ανεξέλεγκτων χωµατερών όσο και προς την κατασκευή ΧΥΤΑ. Ο δεύτερος διαγωνισµός θα περιλαµβάνει περιπτώσεις νησιών, κυρίως µικρών, όπου κρίνεται σχεδόν αδύνατο να αναλάβουν από µόνα τους την υλοποίηση. Ειδικά για τα νησιά θα προηγηθεί και σχετική νοµοθετική ρύθµιση για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα.

Σηµειώνεται ότι και για την Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει διαγωνισµός, έπειτα από έγκριση από το Υπουργικό Συµβούλιο και αφού τα τεύχη δηµοπράτησης δοθούν προς δηµόσια διαβούλευση, προκειµένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποφευχθούν κατηγορίες για φωτογραφικές διατάξεις.

Εκκρεµεί για να αρχίσει η διαδικασία αυτή η υπογραφή προγραµµατικής συµφωνίας της Περιφέρειας Αττικής µε τον φορέα διαχείρισης απορριµµάτων του Λεκανοπεδίου (ΕΣΔΚΝΑ). Ο κ.Ραγκούσης χαρακτήρισε µάλιστα εξαιρετικά αναίτιες τις αντιδράσεις από εργαζοµένους στους δήµους για τη συµφωνία αυτή.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου