Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Νέες Ρυθμίσεις Προωθεί η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Απάτης στα Δικαιώματα Εκπομπών



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει σκληρότερες ρυθμίσεις για το σύστημα εμπορίας άνθρακα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κερδοσκοπίας, της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς. Η Europol εκτιμά ότι δικαιώματα άνθρακα αξίας 5 δις ευρώ βρέθηκαν στα χέρια επιτήδειων τους τελευταίους 18 μήνες.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ορισμένες χώρες το 90% του όγκου αφορούσε απάτες. Η αρμόδια Επίτροπος για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ, δήλωσε σχετικά ότι η αγορά έχει μεγεθυνθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί στόχο, συνεπώς είναι απολύτως αναγκαία η επιτήρησή της.
Οι αγορές spot ιδιαίτερα, αποτελούν μια ξεχωριστή εστία προβλημάτων και εκπροσωπεί το 20-25% του συναλλασσόμενου όγκου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίχως να ρυθμίζεται από την Ε.Ε. Επίσης, η Επιτροπή σκοπεύει να κατατάξει όλα τα διαφορετικά προϊόντα, CERs, ERUs κτλ, σε έναν τίτλο με την ονομασία «οικονομικά μέσα».
Για το σκοπό αυτό, θα ξεκινήσει εντός του 2011 μια ευρεία μελέτη και διαβούλευση ώστε να είναι έτοιμες οι νέες διατάξεις πριν τα τέλη του έτους.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου