Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

To Ένα Τρίτο των Ενεργειακών Αναγκών της Χώρας μπορούν να Καλυφθούν από το Πετρελαϊκό Δυναμικό της



Η εισηγητική έκθεσις του νομοσχεδίου για την «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» ετέθη στις 21 Δεκεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov. gr, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η κατανάλωσις πετρελαίου της Ελλάδος είναι 120 εκατ. βαρέλια ετησίως, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα κοιτάσματα που ευρίσκονται στην Χώρα μπορούν να αποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως. Όπως αναφέρεται:

«Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρ’ ότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η Χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του Δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας κ.α.».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέως Υδρογονανθράκων, που θα έχει την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και 100% συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότης της εταιρείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, την διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της Χώρας σε υδρογονάνθρακες, την συλλογή, επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον και την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα. Τέλος, την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάς σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγήν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για την διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε μία εξέλιξη, εξ άλλου, την ίδια μέρα, σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εχαρακτήρισε χθες «εντελώς άκαιρη και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή Διοίκησις προσεγγίζει την λύση» το γεγονός ότι υπέγραψε την συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής «δεν έχουν καμμία ισχύ για την Τουρκία».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου