Το μήνυμα του κ. Λαντάου είχε ως αποδέκτη και την Τουρκία, η οποία τις προηγούμενες ημέρες αντέδρασε στη συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης (ΑΟΖ). Το επιχείρημα της Άγκυρας είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται εκ μέρους ολόκληρης της νήσου. Είναι λοιπόν φανερό ότι έχει προστεθεί ακόμη μια διάσταση στο γεωπολιτικό παιχνίδι, καθώς η Άγκυρα διαπιστώνει πως η Κύπρος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα των κοιτασμάτων και έχει ήδη προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Ανάμεσα στα διαθέσιμα κοιτάσματα, ξεχωρίζει το Ταμάρ, ανοιχτά της Χάιφα και το Λεβιάθαν, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Ο ίδιος ο κ. Λαντάου θεωρεί πως το Λεβιάθαν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της χώρας του για 25 χρόνια, δημιουργώντας παράλληλα τις δυνατότητες για εξαγωγή του αερίου, με τη συμμετοχή και ξένων επενδυτών. Αγκάθι πάντως συνεχίζει να αποτελεί η απουσία οποιασδήποτε διμερούς ρύθμισης μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν καθορίσει τα θαλάσσια σύνορά τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος στην περιοχή.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η Κύπρος από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και εκτός απροόπτου θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ζώνες εκείνες που της αναλογούν. Το Ισραήλ αντιθέτως, θα πρέπει να στηριχθεί και στην στρατιωτική του «πειθώ» για ορισμένες από τις δικές του, τη στιγμή που η Άγκυρα εξετάζει τα επόμενα βήματά της. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον και αναμφίβολα το ζήτημα του φυσικού αερίου προσθέτει πλέον έναν ακόμη άξονα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά αν το συσχετίσουμε και με την σύσταση φορέα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου