Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ο Απολογισμός του 2010 από την Υπουργό ΠΕΚΑ

«Πολλά υποσχόμενες», χαρακτηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τις δυο ελληνικές πρωτοβουλίες, την «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» και την πρωτοβουλία «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη», που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2010.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από την υπουργό έναν απολογισμό του 2010, μία σκιαγράφηση των στοιχημάτων για το 2011 και αποτίμηση των δύο ελληνικών πρωτοβουλιών.

Για τις ελληνικές πρωτοβουλίες, η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί ότι «ο στόχος επετεύχθη» και στις δύο. «Το δεύτερο σκέλος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να βρούμε κοινά προγράμματα, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που λέμε "μοντέλο πράσινης ανάπτυξης", γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ανάπτυξης», σημειώνει η υπουργός.

Το 2010 σηματοδοτήθηκε από δύο «πολύ θετικές εξελίξεις σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης», εκτιμά η Τ. Μπιρμπίλη αναφερόμενη στη «Συνάντηση για τη Βιολογική Ποικιλότητα», τον Οκτώβριο στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν, στο Μεξικό, αυτόν το μήνα.

Δύο είναι, κατά τη γνώμη της υπουργού Περιβάλλοντος, τα σημεία που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο 2011: Τι προσφορές μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα κάνουν οι χώρες για να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς με τις υπάρχουσες προσφορές ο στόχος είναι, απλά, ανέφικτος. Αφετέρου, τι θα γίνει μετά το 2012, οπότε εκπνέει το Πρωτόκολλο του Κιότο και, εκτός απροόπτου, δεν προβλέπεται μέχρι τότε να έχει καταλήξει η παγκόσμια κοινότητα σε νομικά δεσμευτική, ενιαία συμφωνία για το κλίμα.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου