Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Το τέλος της εποχής του μπετόν Ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός

Ένας νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που στηρίζεται σε μία άλλη φιλοσοφία, έρχεται να αλλάξει την όψη της ελληνικής πόλης, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ο νέος ΓΟΚ πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής του μπετόν, καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται φιλικότερος στη χρήση νέων υλικών και περισσότερο ευέλικτων συστημάτων δόμησης.

Επιπλέον, εισάγει καινοτομίες αλλάζοντας την κλίμακα της αγοράς, καθιστώντας ασύμφορα τα μικρά οικόπεδα, αφού μεταφέρει τη χρηματοδότηση της κατασκευής στις φοροαπαλλαγές του επενδυτή έναντι του υφιστάμενου συστήματος της αντιπαροχής, δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων δόμησης ανά περιοχή με αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη,αλλάζει το μέγιστο ύψος των οικοδομών, επιδοτεί τον Συντελεστή Όγκου (ΣΟ) για βιοκλιματικά κτήρια και θεσπίζει πλαίσιο για την αγορά δικαιωμάτων γης με την μετατροπή τους σε άυλους τίτλους.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα δυνατό υπόβαθρο για να παραχθεί αρχιτεκτονική και ποιοτικός δομημένος χώρος, όπως δηλώνει αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, το τελευταίο δεκάμηνο.

Ο νέος επονομαζόμενος «πράσινος οικοδομικός κανονισμός» υπολογίζεται να είναι νόμος του κράτους έως το καλοκαίρι, ενώ μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η προεργασία γνωμοδότησης όλων των αρμόδιων φορέων, θα τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση και θα οδηγηθεί στη Βουλή.

Τόσο ο ΓΟΚ, όσο και η Ταυτότητα του κτηρίου, ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, η ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, η αναθεώρηση των Χωροταξικών, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις και επιμέρους ανακοινώσεις, ή καθυστερήσεις, δημιουργούν φαινόμενα σπέκουλας γης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα σημεία της πρωτεύουσας.

Από τις πιο βασικές αλλαγές είναι εκείνες, που αφορούν την προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον φυσικό αερισμό, τον κλιματισμό και τη σκίαση, αλλά και τη σφράγιση του εδάφους. «Είναι η κίνηση του αέρα της πόλης. Η δόμηση στον ισόγειο χώρο, ή η σφράγιση του εδάφους. Δεν μπορεί η κεντρική Ευρώπη να μην σφραγίζει το έδαφός της και εμείς με την πρώτη βροχόπτωση να πνιγόμαστε», λέει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Αλλάζει ακόμη η αντίληψη ως προς τις εγκαταστάσεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη shafts (κατακόρυφα και οριζόντια) για να εξυπηρετoύνται νέες τεχνολογίες, χωρίς να «ξεπατώνεται» το κτήριο.

Στον νέο ΓΟΚ τίθεται θέμα αύξησης του ύψους των οικοδομών, εφόσον δεν επηρεάζουν σημαντικά τοπόσημα (πχ. Ακρόπολη), καθώς η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν «δαιμονοποιεί» τα ψηλά κτήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, που αναγκαστικά θα επιφέρει στον κτηριοδομικό ο ΚΕΝΑΚ, που ήδη εφαρμόζεται στην έκδοση των αδειών από τον Οκτώβριο, το υπουργείο θεωρεί ότι τα νέα δεδομένα αερισμού και φωτισμού των χώρων αλλάζουν τα ελάχιστα ύψη ορόφων καθώς πλέον το 2,40μ. δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου