Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Μάχη για τις Επιδοτήσεις του Πετρελαίου στη Γερουσία των ΗΠΑ



Οι Δημοκρατικοί εισήγαγαν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία, το οποίο προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων προς τις πετρελαϊκές κατά 21 δις δολάρια μέσα σε μια δεκαετία. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στηρίζει ο πρόεδρος Ομπάμα και έχει σκοπό την στήριξη του προϋπολογισμού της χώρας.
Το νομοσχέδιο παρουσίασαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Σέροντ Μπράουν και Κλερ Μακάσκιλ, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις εκλογές του επόμενου έτους. Την ίδια στιγμή, η βενζίνη στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των τεσσάρων δολαρίων ανά γαλόνι και βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί το 2008.
Για τους λόγους αυτούς, η ενέργεια απασχολεί ιδιαίτερα τους πολιτικούς και τον Τύπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτές τις μέρες. Το νομοσχέδιο όμως αναμένεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων, παρόλο που θα εξοικονομήσει 2 δις δολάρια ετησίως για τους φορολογούμενους, τη στιγμή που τα κέρδη των πετρελαϊκών ανήλθαν σε 1 τρις δολάρια κατά την τελευταία δεκαετία.
«Αν δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στις επιδοτήσεις προς τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στην ιστορία της Γης, τότε κανείς δεν θα μας πάρει σοβαρά για τη μείωση του ελλείμματος», τόνισε η κα Μακάσκιλ.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι η εξάλειψη των επιδοτήσεων θα αυξήσει το κόστος για τις πετρελαϊκές και θα μετακυλιστεί προς τους καταναλωτές.

 Πηγή energia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου