Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οι Παγετώνες Υποχωρούν στις Αλπεις



Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι γαλλικές Άλπεις έχουν χάσει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των μόνιμων παγετώνων τους μέσα στα τελευταία 40 χρόνια.
Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή των παγετώνων που έγινε στο γαλλικό τμήμα της ευρωπαϊκής οροσειράς ύστερα από τέσσερις δεκαετίες, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης και αντανακλά άλλα ευρήματα των τελευταίων ετών σχετικά με περιοχές των Άλπεων που ανήκουν σε άλλες χώρες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν είχε γίνει η τελευταία καταγραφή τους, οι παγετώνες που «κατεβαίνουν» από το Μον Μπλαν και τα γύρω όρη προς την πλευρά της Γαλλίας κάλυπταν συνολικά έκταση 375 τ. χλμ. Όπως διαπίστωσαν οι γάλλοι επιστήμονες, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η επιφάνειά τους μειώθηκε στα 275 τ. χλιμ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σαβοΐας με επικεφαλής τηΜαρί Γκαρντάν, κατέγραψαν περίπου 600 παγετώνες σε ευρεία έκταση, καλύπτοντας μεταξύ άλλων τις οροσειρές Εκρέν, Μπελντόν, Βανουάζ, Υμπέ, Γκραντ Ρους ντ’ Αρβ καθώς και τη γαλλική πλευρά του περίφημου Μον Μπλαν.
Για την καταγραφή χρησιμοποιήθηκαν χαρτογραφικά αρχεία, απεικονίσεις από δορυφόρους, αεροφωτογραφίες αλλά και επιτόπιος έλεγχος προκειμένου να επαληθευθούν τα δεδομένα των δορυφόρων. 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 1985-1986 η έκταση των παγετώνων είχε μειωθεί από τα 375 τ. χλμ στα 340 τ. χλμ. Την επόμενη 25ετία η υποχώρηση επιταχύνθηκε: στα τέλη του 2000 οι παγετώνες συρρικνώθηκαν στα 275 τ. χλμ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου