Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Στο Μικροσκόπιο των Ειδικών οι Μαζικοί Θάνατοι Θηλαστικών στο Ιόνιο



Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι ζιφιοί, η αισθητή μείωση του ιχθυοαποθέματος, οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες, η εξαφάνιση της φώκιας Monachus-Monachus από την Κέρκυρα, οι θάνατοι ψαριών από εγκεφαλίτιδα και άλλες επιδημίες, που παρατηρούνται στη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους, ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν προσεκτικά την υπόθεση. 

Στις δυτικές ακτές του νησιού, τον τελευταίο μήνα ξεβράστηκαν θαλάσσια κήτη, φαλαινοδέλφινα ή ζιφιοί, ενώ ψαράδες στο βόρειο Ιόνιο κάνουν λόγο για νεκρά ψάρια.

Ανάλογα φαινόμενα με νεκρά ψάρια παρατηρούνται και νοτιότερα, στη Λευκάδα, την Ιθάκη, τον Καστό, τον Κάλαμο και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, στις 10 Νοεμβρίου, στην Πάλαιρο, ψαροντουφεκάδες αντίκρισαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια. Το ανησυχητικό, όπως λένε οι ψαράδες, είναι ότι δεν πρόκειται για αφρόψαρα, αλλά για ψάρια του βυθού, όπως ροφοί, συναγρίδες και σφυρίδες.

Αναζητώντας τα αίτια των προβλημάτων, που παρουσιάζει η κερκυραϊκή θάλασσα, το αρμόδιο τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανατρέχει σε μία σειρά από γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, για τα οποία εξετάζει, εάν και πόσο επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα στην Αδριατική και το Β. Ιόνιο.

Ο προϊστάμενος Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος-ιχθυολόγος, και η συνεργάτιδά του, υδροβιολόγος Σαββίνα Γκιώνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκαν σε καταστάσεις και γεγονότα, που καταγράφηκαν στον χάρτη του Ιονίου και της Αδριατικής και εξετάζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν σχετίζονται με τα προβλήματα που παρατηρούνται:

«*Η ιταλική μαφία αποκάλυψε ότι έχει βυθίσει στα νερά του Ιονίου πελάγους, περισσότερα από 7 πλοία, φορτωμένα με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα. Ο μαφιόζος Φραντσέσκο Φόντι παραδέχτηκε στους Ιταλούς ανακριτές, το 2009, ότι ήταν μέλος κυκλώματος, το οποίο, την τελευταία 20ετία, βύθισε 30 πλοία στην Αδριατική, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Τα πλοία μετέφεραν τοξικά απόβλητα.

*Σύμφωνα με στοιχεία της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής ομάδας Lega Ambiente, τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 50 πλοία, φορτωμένα με τοξικά απόβλητα, έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους επτά, τα οποία βυθίστηκαν στο Ιόνιο, από τους Παξούς μέχρι τη Μεσσηνία.

*Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νατοϊκά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ξεφόρτωσαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική θάλασσα.

*Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, γερμανικό πλοίο, που μετέφερε τοξικά απόβλητα στην Αλβανία, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου μαζί με το φορτίο του.

*Σε όλο το βόρειο Ιόνιο, καθώς και στη νότια Αδριατική, γίνονται συνεχείς υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στις έρευνες αυτές γίνεται χρήση ηχοβολιστικών μηχανημάτων, τα οποία επηρεάζουν -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το νευρικό σύστημα των ψαριών.

*Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων τις Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και της Ιταλίας γίνεται χρήση συγχρόνων μεθόδων ηχοεντοπισμού των «αντιπάλων».

*Τα κράτη του Ιονίου (Ιταλία, Ελλάδα), καθώς και εκείνα της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία κ.τλ.), χρησιμοποιούν το θαλάσσιο οικοσύστημα ως τελικό αποδέκτη για κάθε είδος ρύπους (οικιστικά, βιομηχανικά, γεωργικά κ.τλ.).

*Η υπεραλίευση των θαλασσών έχει μειώσει αισθητά τα ιχθυοαποθέματα και έχει διαταράξει την τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα τα ζώα που βρίσκονται στα ανώτερα τροφικά επίπεδα.

*Υποθαλάσσια φυσικά φαινόμενα μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους φυσικούς πληθυσμούς (π.χ. σεισμοί, εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κ.τλ.).

*Διάφορές επιδημίες (ιώσεις, βακτηριώσεις, κ.λπ.) μπορούν να αποδεκατίσουν ολόκληρους φυσικούς πληθυσμούς.

*Υπάρχει έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας, τόσο στους αλιείς, όσο στους ανθρώπους που κατοικούν ή επισκέπτονται στις παράκτιες περιοχές.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται έλλειψη αστυνόμευσης για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τις κρατικές και αυτοδιοίκητες αρχές.

*Παρατηρείται μεγάλη τουριστική δραστηριότητα στις περισσότερες παράκτιες περιοχές της Κερκύρας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος».

Από τα νεκρά φαλαινοδέλφινα έχουν ληφθεί δείγματα από τους ιστούς, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιθανά αίτια θανάτου, όπως η τοξικότητα, τα βαριά μέταλλα και οι ασθένειες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχιπέλαγος», που έκανε τη δειγματοληψία από τα νεκρά κήτη, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι οι μαζικοί εκβρασμοί τού συγκεκριμένου είδους φάλαινας στην Κέρκυρα αποτελεί ένα σπάνιο και ανεξήγητο φαινόμενο.

«Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ οδυνηρό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και πρέπει οπωσδήποτε να προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές, καθώς τα αίτια θανάτου ίσως σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με την ανθρωπογενή παρέμβαση», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου