Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ενεργειακός Οδικός Χάρτης προς το 2050: Εφικτό Ένα Μέλλον Στηριγμένο στις ΑΠΕ



Ο Ενεργειακός Οδικός Χάρτης προς το 2050, που έδωσε στις 15 Δεκεμβρίου στην δημοσιότητα η Κομισιόν, δείχνει ότι είναι εφικτό ένα μέλλον απαλλαγμένο από άνθρακα και μία οικονομία στηριγμένη στις ΑΠΕ. Βασισμένος στις εκτιμήσεις του μοντέλου PRIMES, του Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παντελή Κάπρου, ο Ενεργειακός Οδικός Χάρτης αποτελεί μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδυάσει τον στόχο της μετάβασης σε μία οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα με την ασφάλεια προμηθειών και την ανταγωνιστικότητα. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση,. Ο Ευρωπαϊκός Οδικός Χάρτης για την Ενέργεια ως το 2050 αναλύει διαφορετικά σενάρια για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, και δείχνει ότι ένα μέλλον που στηρίζεται στις ΑΠΕ δεν έχει μεγαλύτερο κόστος από τη συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια. 
Επίσης, σκοπός του Χάρτη είναι να συμβάλλει στο να δοθεί μία απάντηση στο ερώτημα: «Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η ΕΕ μετά το 2020;»
Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη, ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Günther Oettinger, αναμένει έως το 2014 να έχουν υπάρξει δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ για το 2030.
«Με τον Οδικό Χάρτη θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι για όλους τους συμμετέχοντες θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τους δεσμευτικούς στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030. Αυτό θα πρέπει να αρχίσει από τώρα και να οδηγήσει σε απόφαση σε δύο χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ενέργειας.
Ο Ενεργειακός Οδικός Χάρτης προς το 2050 περιλαμβάνει πέντε σενάρια. Το Σενάριο Αυξημένης Ενεργειακής Αποδοτικότητας λαμβάνει ως υπόθεση εργασίας την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων για πολύ υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσα από μία σειρά μέτρα, όπως αυστηρότερες ελάχιστες προϋποθέσεις για συσκευές και νέα κτήρια ή απαιτούμενα ποσοστά ανακαίνισης στα υφιστάμενα κτήρια, προβλέπει μείωση ενεργειακής ζήτησης κατά 41% ως το 2050 σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο, που παρατηρήθηκε το 2005-2006.
Το Σενάριο Διαφοροποιημένων Τεχνολογιών αναφέρεται σε μία οικονομία στην οποία δεν προκρίνεται κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία έναντι άλλων, Κάθε μορφή ενέργειας μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες σε συνθήκες αγοράς, χωρίς ιδιαίτερα υποστηρικτικά μέτρα. Η απαλλαγή από τον άνθρακα προωθείται μέσα από την τιμολόγηση του άνθρακα με αποδοχή και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και των τεχνολογιών CCS.
Το Σενάριο ΑΠΕ προβλέπει ισχυρά υποστηρικτικά μέτρα προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που οδηγούν σε αύξηση, ως το 2050, της συμμετοχής τους στην τελική ενεργειακή κατανάλωση - 75% - και 97% επί της κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Στο σενάριο αυτό, η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας συρρικνώνονται κάτω από το 1,5% και το 1% αντίστοιχα επί της συνολικής χρήσης ενέργειας.
Το Σενάριο Καθυστερημένης Εφαρμογής του CCS, ανάλογο προς το Σενάριο Διαφοροποιημένων Τεχνολογιών, με τη διαφορά ότι προϋποθέτει μεγαλύτερο μερίδιο για την πυρηνική ενέργεια, με την απαλλαγή από τον άνθρακα να οφείλεται στην αύξηση των τιμών και όχι στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Τέλος, το Σενάριο Χαμηλής Συμμετοχής της Πυρηνικής Ενέργειας, παρόμοιο με το Σενάριο Διαφοροποιημένων Τεχνολογιών, με τη διαφορά ότι προϋποθέτει μηδενική αύξηση στην χρήση πυρηνικής ενέργειας (εξαιρούνται οι αντιδραστήρες που βρίσκονται υπό κατασκευήν), οδηγεί σε μία αυξημένη συμμετοχή του CCS στο ενεργειακό μείγμα (γύρω στο 32% της ηλεκτροπαραγωγής).
Όπως τονίζει, άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), με την ανακοίνωση του Ενεργειακού Χάρτη 2050 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύεται ότι η επίτευξη του στόχου 100% Α.Π.Ε. στον ηλεκτρισμό το 2050 είναι η πιο οικονομική επιλογή. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «τα σενάρια επιβεβαιώνουν ότι η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μέλλον δεν θα κοστίζει ακριβότερα στην Ευρώπη, από ότι η χρήση άλλων μορφών ενέργειας. Ένα σενάριο με την μέγιστη χρησιμοποίηση των ΑΠΕ θα ήταν και το οικονομικότερο».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου