Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αμφιλεγόμενη η Στάση της Προεδρίας στο Ντέρμπαν



Θύελλα αντιδράσεων στο παρασκήνιο των Βρυξελλών προκάλεσε η εμφάνιση του λογότυπου της Πολωνικής Προεδρίας σε αφίσα που διαφήμιζε τα λόμπυ υπέρ του άνθρακα, , μόλις μια μέρα μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.
«Είναι εκνευριστικό αυτό που έκαναν», είπε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Bas Eickhout στη EurActiv.

«Δεν βοηθά τις προσπάθειες της ΕΕ στο Ντέρμπαν. Η Προεδρία θα πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά αντίθετα, αυτό αποδυναμώνει απόλυτα τη θέση της ΕΕ στο Ντέρμπαν, και για αυτό πρέπει να κατηγορηθεί η Πολωνική Προεδρία».
Οργισμένες είναι εξίσου και οι ΜΚΟ: «Θεωρούμε σοκαριστικό το γεγονός ότι ενώ οι ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την κλιματική κρίση στο Ντέρμπαν, η προεδρία της ΕΕ αποφασίζει να στηρίξει λόμπυ ιδιωτικών συμφερόντων για το πιο μολυσματικό ορυκτό καύσιμο», είπε ο Wendel Trio, διευθυντής του Δικτύου για Κλιματική δράση στην Ευρώπη.
Το συνέδριο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Άνθρακα» διοργανώθηκε από την Euracoal – την Ευρωπαϊκή Ένωση για Άνθρακα και Λιγνίτη- που αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης ενέργειας άνθρακα, παρά την αυξανόμενη ανησυχία για τον κλιματικό της αντίκτυπο.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 2009, ο άνθρακας ήταν υπεύθυνος για το 43% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Διγλωσσία ;
Ακόμη, στο διαφημιστικό υλικό του συνεδρίου, δίπλα στο λογότυπο της Πολωνικής Προεδρίας βρίσκονται αυτά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της περιφέρειας πλούσιας σε άνθρακα Silesia, του Central Europe Energy Partners κα.
Πέρυσι, το συνέδριο έγινε μόνο υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η Renata Bancarzewska, εκπρόσωπος της Μόνιμης Πολωνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, είπε στη EurActiv ότι η αιγίδα προσφέρθηκε στους διοργανωτές πολύ πριν συμφωνήσουν οι άλλοι σπόνσορες, και ότι τώρα «θα ελεγχθεί».
Η Euracoal είναι «μια από τις φωνές που αναζητούν λύσεις για αποτελεσματική πολιτική κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών», είπε, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Günther Oettinger, θα συμμετάσχει επίσης σε μια συνεδρία.
«Επιπλέον, κάποια κράτη μέλη έχουν άνθρακα στο ενεργειακό τους μίγμα», τόνισε η Bancarzewsa.
Η Euracoal έκανε εκστρατεία κατά του σχεδίου οδηγίας της ΕΕ για την επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών το 2008.
Το επιχείρημά της ήταν ότι οι δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «πιθανώς οδηγήσουν σε δραστική αύξηση των τιμών ενέργειας… και πτώση στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και την μετεγκατάσταση της απασχόλησης εκτός Ευρώπης».
Ένα τέτοιο μήνυμα είναι αντίθετο με τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ στο Ντέρμπαν.
Η περίπτωση των δεσμευτικών στόχων
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η Επίτροπος για την κλιματική δράση Connie Hedegaard τόνισε: «Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε στην ΕΕ και που θα μπορούσαν και οι άλλοι να μάθουν από εμάς, είναι ότι μας βοηθάει όταν συμφωνούμε σε δεσμευτικούς στόχους».
Χωρίς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση εκπομπών CO2 και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα κράτη μέλη της ΕΕ ίσως δεν θα είχαν κάνει τέτοια πρόοδο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, υπογράμμισε.
Ωστόσο, η Πολωνία, που βασίζεται στον άνθρακα μέχρι και 95% του ηλεκτρισμού της, φαίνεται να είναι σθεναρός υποστηρικτής των συμφερόντων άνθρακα στην ΕΕ.
Μία ημέρα πριν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, επικρίθηκε για «παράκαμψη των κανόνων» για χορήγηση δωρεάν αδειών εκπομπών για 13 σταθμούς άνθρακα που δεν είχαν κατασκευαστεί ακόμη και γενικά η θέσεις της πάνω στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ΕΕ είναι αμφιλεγόμενες
Τότε, η EurActiv είχε δημοσιεύσει μεταφρασμένα αποσπάσματα από συνέντευξη όπου ο πολωνός Επίτροπος για τον προϋπολογισμό, Janusz Lewandowski, αμφισβήτησε το εάν ο άνθρακας αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία, και υποστήριξε ότι ένα γρήγορο στάδιο απόσυρσης του άνθρακα θα ήταν «καταστροφικό» για την Πολωνία.
Με αυτό το κριτήριο , ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η πολωνική αιγίδα στο συνέδριο της Eurocoal «δεν προκαλεί έκπληξη».

Πηγή: euractiv.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου