Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ντέρμπαν: Συμβιβαστική Λύση Χωρίς Δεσμεύσεις για το Περιβάλλον



Μικρό είναι το πραγματικό κέρδος για την σωτηρία του πλανήτη από την διάσκεψη του Ντέρμπαν για την κλιματική αλλαγή, η οποία έληξε εχθές, καθώς κατέστη δυνατόν απλώς να επιτευχθεί μία παράταση των δεσμεύσεων του πρωτοκόλλου του Κυότο ως το 2017. Από την άλλη, η νέα δεσμευτική συνθήκη, που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο αυτό, παραπέμπεται για το 2015, με έναρξη εφαρμογής το 2020.
Τα συμπεράσματα του Ντέρμπαν αναφέρουν ότι «θα αναπτυχθεί ένα νέο Πρωτόκολλο, ένα άλλο νομικό εργαλείο ή συμφωνία με νομική ισχύ, που θα βρίσκει εφαρμογή σε όλους όσοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα». Το είδος των εργαλείων θα αποσαφηνιστεί τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξειδίκευση στο κείμενο.
Στο Ντέρμπαν επετεύχθη, κατ’ ουσίαν, ένας συμβιβασμός ανάμεσα αφενός την Ε.Ε. και αφετέρου, το κλαμπ των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του Ντέρμπαν, σημειώθηκαν «σκηνές απείρου κάλους μέσα στο κέντρο διασκέψεων με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και των Ινδιών να ερίζουν για το εύρος δεσμευτικότητας της συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι Ινδοί επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι λιγότερο δεσμευτική, η υπουργός Περιβάλλοντος των Ινδιών, Ναταραγιάν, υποστήριξε ότι καταλογίζονται ευθύνες σε χώρες που δεν προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή και ότι η χώρα της είναι όμηρος μιας τέτοιας κατάστασης. Τελικά η Ε.Ε, επεβλήθη και βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα σε ένα παιγνίδι λέξεων που ορίζει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει όρους με νομική ισχύ».
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε., η οποία έχει επωμισθεί, ως σήμερα, τις πιο επαχθείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είχε αρχικά απειλήσει με άρση των δεσμεύσεών της, εάν δεν μπουν στο «παιχνίδι» και οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Κι αυτές, με τη σειρά τους, είχαν απαιτήσει να υπάρξει μια παράταση χρόνου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα και να μη βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Επιγραμματικά, η λεγόμενη Πλατφόρμα του Ντέρμπαν στοχεύει στη μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου και επιθυμητό αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς σε σχέση με το 1990. Συνιστά, δηλαδή, έναν οδικό χάρτη, που προβλέπει την παράταση ισχύος του Πρωτόκολλου του Κιότου και μετά την λήξη του, το 2012. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να αποφασιστεί μια νέα συμφωνία για την προστασία του κλίματος, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες, ακόμη και τις ΗΠΑ και τις Ινδίες, και η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020. Στην επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει το 2012 στο Κατάρ, θα οριστούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, αλλά και από το πότε αυτά τα όρια θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται.
Έτσι, στο Ντέρμπαν δόθηκε, απλά, μία παράταση χρόνου με μία συμβιβαστική φόρμουλα της τελευταίας στιγμής.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου