Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Επικίνδυνες οι Λάμπες Εξοικονόμησης Ενέργειας ;

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας πλασαρίστηκαν στην αγορά ως η ιδανική οικολογική λύση. Πλην όμως περιέχουν υδράργυρο επικίνδυνο για την υγεία. Η επιβολή τους στην αγορά θεωρείται ότι υπαγορεύθηκε από τη βιομηχανία.

Η Κομισιόν με την οδηγία της 244/2009 έβαζε τέρμα στις παλιές λάμπες φωτισμού και τις αντικαθιστούσε με τις μοντέρνες και οικολογικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Μια απόφαση που ικανοποιούσε πολλούς. Πρώτα από όλα τη βιομηχανία διότι θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα και κατά δεύτερο λόγο τους πολιτικούς που θα είχαν να επιδείξουν μια επιτυχία στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές. Ακόμα όμως και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace ή το WWFείχαν καλά λόγια να πουν. Ο Νίκλας Σίνερλ, ειδικός για θέματα ενέργειας από την Greenpeace Αυστρίας λέει σχετικά:
«Οι παλιές λάμπες φωτισμού κατά τη γνώμη μας ανήκουν σε μια παλιά τεχνολογία, η οποία πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά. Θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα αποτελεσματικότερα συστήματα φωτισμού». 
Τα μειονεκτήματα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αποτελούσαν θέμα για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Κρίστοφ Μάιρ, στο ντοκιμαντέρ του ‘Bulb fiction’ επιχειρεί να αποδείξει πως η οδηγία για την απόσυρση των κλασικών λαμπτήρων έγινε κατ’ επιταγήν της βιομηχανίας: 
«Στην ταινία το θέμα δεν είναι οι παλιές λάμπες και οι νέοι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά για τηε λειτουργία των μηχανισμών. Η απαγόρευση των παλαιών λαμπτήρων είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Για πρώτη φορά απαγορεύθηκε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι επικίνδυνο.» 
Χρειάζονται ειδική ανακύκλωση
Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν υδράργυρο και θα πρέπει να ανακυκλώνονται με ειδικό τρόπο και όχι να τους πετάμε απλά στα σκουπίδια διότι με τον τρόπο αυτό αναμειγνύονται με τη διατροφική αλυσίδα. Στην πραγματικότητα μόνο το 20% ανακυκλώνεται κανονικά.
Ο φυσικός Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ, από το Ατομικό Ινστιτούτο στη Βιέννη κάνει λόγο για σκάνδαλο σχετικά με τον ορισμό της περιεκτικότητας υδραργύρου στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και προτίθεται να δημοσιεύσει τα συμπεράσματα των δικών του ερευνών. Το 2014 αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση της σχετικής οδηγίας και ο Αυστριακός φυσικός λέει σχετικά:
«Κατά τη γνώμη μου τα πέντε milligramm που επιτρέπονται, αλλά ακόμα και το ένα, δεν θα ήθελα να τα έχω στον αέρα που αναπνέω».
Ο Νίκλας Σίνερλ από την Greenpeace επιβεβαιώνει πάντως ότι χάρη σε αυτές τις λάμπες εξοικονομούνται ετησίως 30 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Όσο για τον υδράργυρο στις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης δηλώνει πως και φυσικά η οργάνωσή του δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό.
(από Deutsche Welle, 29/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου