Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

H Standard & Poor's Υποβαθμίζει την Πιστοληπτική Ικανότητα της ΔΕΗ


Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου S&P, στις 22 Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ αξιολογείται πλέον με «CCC» από «Β-» που ήταν προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, αναβολή για την επόμενη εβδομάδα παίρνει η ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για την ανατίμηση των τιμολογίων ρεύματος. 
«Η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως την άποψή μας ότι η ασθενής ρευστότητα της ΔΕΗ επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ικανότητά της να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις το 2012», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's βασίζει την νέα αξιολόγηση στην «σφικτή» κατάσταση της ΔΕΗ από πλευράς ρευστότητας, η οποία, όπως επισημαίνεται, αν δεν βελτιωθεί ενδέχεται να επισύρει εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.
Σύμφωνα με την S&P, η ΔΕΗ δεν έχει υφιστάμενα ομόλογα, αλλά δάνεια από ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΔΕΗ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2012, 700 εκατ. ευρώ εκ του οποίου λήγουν το πρώτο τρίμηνο.
Όσον αφορά το θέμα της αύξησης των τιμολογίων της Επιχείρησης, «θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα», είπε κυβερνητικό στέλεχος σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει στις 15 Δεκεμβρίου ότι τα νέα τιμολόγια θα ανακοινώνονταν εντός δεκαημέρου. 
Εκτιμάται ότι η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα κυμανθεί γύρω στο 10%, (9% με 11%), χωρίς να αποκλείεται για λόγους εντυπώσεων να προτιμηθεί το μονοψήφιο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου