Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ: Πέντε Βασικά Σημεία Μείωσης των Εκπομπών



Τον Ενεργειακό Χάρτη πορείας για το 2050, παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατό να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών στην Ευρώπη, δίχως να διαταραχτεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ανταγωνιστικότητα. «Μόνο ένα νέο ενεργειακό μοντέλο θα καταστήσει το σύστημά μας ασφαλές, ανταγωνιστικό και βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση. Διαθέτουμε πλέον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα άσκησης πολιτικής που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστούν οι σωστές επενδύσεις», όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος, Gunther Oettinger.
Στον ενεργειακό χάρτη πορείας για το 2050 παρατίθεται σειρά συντελεστών που έχουν θετικό αντίκτυπο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και, επομένως, είναι καθοριστικής σημασίας για ορισμένα βασικά αποτελέσματα, όπως:
  • Η απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από τις εκπομπές άνθρακα είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή: Όλα τα σενάρια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές καθιστούν δυνατή την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών και ενδεχομένως είναι μακροπροθέσμως λιγότερο δαπανηρά από τις σήμερα ασκούμενες πολιτικές.
  • Είναι αποφασιστική η σημασία της ενεργειακής απόδοσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο ενεργειακό μείγμα που έχει επιλεχθεί, για την επίτευξη των σχετικών με το CO2 στόχων έως το 2050 χρειάζονται απαραιτήτως υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και σημαντική αύξηση των μεριδίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Οι έγκαιρες επενδύσεις είναι λιγότερο δαπανηρές: Οι επενδυτικές αποφάσεις για τις αναγκαίες υποδομές μέχρι το 2030 πρέπει να ληφθούν τώρα, καθώς πρέπει να αντικατασταθούν υποδομές που έχουν κατασκευαστεί πριν από 30-40 έτη. Με τη λήψη αποφάσεων αμέσως είναι δυνατόν να αποφευχθούν δαπανηρότερες αλλαγές ύστερα από εικοσαετία.
  • Συγκράτηση της αύξησης των τιμών: Επενδύσεις τώρα θα ανοίξουν το δρόμο για καλύτερες τιμές στο μέλλον. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία μέχρι το 2030, αλλά μάλλον φθίνουσα πορεία μετέπειτα, λόγω του χαμηλότερου κόστους προμήθειας, των πολιτικών εξοικονόμησης και των βελτιωμένων τεχνολογιών.
  • Χρειάζονται οικονομίες κλίμακας: Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους και ασφαλέστερο εφοδιασμό σε σύγκριση με εθνικά παράλληλα συστήματα. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση σημαίνει, μεταξύ άλλων, κοινή αγορά ενέργειας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014.
Οι επενδυτικές αποφάσεις για τις αναγκαίες υποδομές μέχρι το 2030 πρέπει να ληφθούν τώρα, καθώς πρέπει να αντικατασταθούν υποδομές που έχουν κατασκευαστεί πριν από 30-40 έτη.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου