Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Δεύτερο Δεκαήμερο του Ιανουαρίου Ξεκινά η Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ



Στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό και τα Κρατικά Λαχεία. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές ξεμπλοκάρουν αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ -και κατά συνέπεια της (100% θυγατρικής της) ΔΕΣΦΑ - δέχθηκαν να πωλήσουν μαζί με το ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή τους.
Μάλιστα, στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μάλιστα, αναφέρουν ότι μια πρόσκληση θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά ίσως θα ήταν περισσότερο σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει μετά τις εορτές. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η πρόσκληση θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά θα δημοσιοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ συμφώνησαν να εκχωρήσουν από κοινού με το Ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή τους σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, δύσκολα θα ευρίσκοντο ιδιώτες επενδυτές να ενδιαφερθούν για τις εν λόγω εταιρίες, οι οποίοι θα είχαν να αντιμετωπίσουν την καταστατική μειοψηφία των «Ελληνικών Πετρελαίων» στην μετοχική σύσταση των δύο εταιρειών. Ωστόσο, τα ΕΛΕΠ φαίνονται αποφασισμένα να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Εξάλλου, βέβαιο θεωρείται ότι η ΔΕΗ, δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, ενώ επιπλέον παραιτείται της option για την απόκτηση του 30% των δύο επιχειρήσεων. Η παραίτηση αυτή θα συνοδευτεί από την καταβολή αποζημίωσης στη ΔΕΗ, η οποία φέρεται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου