Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η καρδιά της αιολικής παραγωγής της χώρας είναι αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένη στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, εκεί όπου δίνουν το παρόν είτε με έργα σε λειτουργία, είτε με άδειες ή και με αιτήσεις, όλοι οι παίκτες της αγοράς. Τα έργα που έχουν εξασφαλίζει άδειες παραγωγής, ξεπερνούν τα 1000MW, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αιτήσεων για εξασφάλιση άδειας παραγωγής.
Ωστόσο με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΡΑΕ θα δοθεί συγκεκριμένη προτεραιότητα με χρονική σειρά στα έργα που θα εξυπηρετηθούν από τις διασυνδέσεις, ενώ στην πληθώρα των έργων που «συνωστίζονται» για την εξασφάλιση άδειας, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χωροταξικός παράγοντας καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τον αριθμό των ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε κάθε δήμο.
Πρόσφατα ο όμιλος Κοπελούζου , εξασφάλισε την άδεια εγκατάστασης, δηλαδή την άδεια που επιτρέπει την έναρξη των εργασιών κατασκευής για πάρκο ισχύος 170MW. Το συγκεκριμένο πάρκο που αναπτύσσεται μαζί με την ιταλική Enel, φαίνεται ότι θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο project στην νότια Εύβοια, με συνολικό ύψος επένδυσης τα 250 εκατ. ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από τράπεζες του εξωτερικού. Έτσι όλα δείχνουν ότι το πάρκο αυτό θα είναι και το πρώτο μεγάλο project πάνω από 100MW που θα λειτουργήσει σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια νέα πρωτιά στην περιοχή, που ούτως ή άλλως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στη χώρα.
Πάντως αυτή τη στιγμή, τα 170MW από το σχήμα όμιλος Κοπελούζος Enel, πλησιάζουν τη συνολική ισχύ των λειτουργούντων πάρκων στην περιοχή που είναι 200MW και αντιστοιχούν περίπου στο 10% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας. Πέρα από τα πάρκα σε λειτουργία, ακόμη 368,82MW αδειών από 24 πάρκα, αναμένεται να εξυπηρετηθούν από τη νέα διασύνδεση Πολυπόταμος Νέα Μάκρη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα της ΔΕΗ, του Ρόκα, της Τέρνα Ενεργειακή, της ΕΝΤΕΚΑ, της Gamesa, της York και άλλων. Ακόμη 400MW στα οποία περιλαμβάνεται το έργο Κοπελούζου Enel, και άλλα έργα όπως της Τέρνα, θα εξυπηρετηθούν από τη διασύνδεση που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει την Κάρυστο με τη Ραφήνα. Από το ίδιο ή παράλληλο καλώδιο θα εξυπηρετηθεί και ένα ακόμη μεγάλο έργο από την RF Energy, που έχει εξασφαλίσει άδεια για 150MW και αναμένει εγκρίσεις για συνολικά 387MW στην περιοχή.
Συνολικά με αυτά τα έργα, που φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καθώς πληρούν τις αδειοδοτικές προϋποθέσεις ενώ και χρηματοδοτικά προέρχονται στην πλειοψηφία τους από ισχυρές εταιρείες που θα μπορέσουν να βρουν χρηματοδότηση, η ισχύς των αιολικών στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000MW, όταν σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1621MW.
Το ενδιαφέρον πάντως στην περίπτωση της Εύβοιας είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων μεγάλων πάρκων. Έτσι πρόσφατα κατατέθηκε μια ακόμη αίτηση για ένα μεγάλο πάρκο 140MW από το σχήμα EDF, Quest Energy (Φέσσας). Συνολικά οι αιτήσεις για την περιοχή της Εύβοιας είναι δύσκολο να υπολογιστούν επακριβώς αλλά σύμφωνα με πηγές της αγοράς μετριούνται σε χιλιάδες MW.
Οφέλη
Οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν και τις σχετικές ωφέλειες που προκύπτουν από τη λειτουργία πάρκων στα όρια των δήμων τους. Με βάση την υπάρχουσα αιολική ισχύ της περιοχής, το ΥΠΕΚΑ είχε παλαιότερα ανακοινώσει ότι σε ετήσια βάση τα νοικοκυριά στις κοινότητες Στουπαίων και Πολυποτάμου, λαμβάνουν επιστροφές της τάξης έως 350 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό και στα Ν. Στύρα έως 200 ευρώ ανά νοικοκυριό (1672 νοικοκυριά συνολικά). Τα ποσά αυτά φυσικά θα αυξηθούν σημαντικά με τις νέες εγκαταστάσεις και οι κάτοικοι ουσιαστικά θα απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου