Η ΔΕΗ φαίνεται πως εισέρχεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει χρόνια, αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2013 θα κληθεί να καταβάλει σε μόνιμη βάση χρήματα για την εξασφάλιση δικαιωμάτων εκπομπών. Ο προϋπολογισμός της Επιχείρησης είναι ήδη επιβαρημένος, ενώ οι αυξήσεις της τάξης του 9-11% στα τιμολόγια που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν θεωρούνται επαρκείς ώστε να τον στηρίξουν στο νέο έτος.
Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχουν ήδη επισημανθεί από την διοίκησή της και τον ίδιο τον κ. Ζερβό. Εντούτοις, η κυβέρνηση δίστασε να επιβάλει μεγαλύτερες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, καθώς αυτό θα ήταν εξοντωτικό για τον κόσμο σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία. Τις κακές προοπτικές που ανοίγονται πλέον ήρθαν μάλιστα να επιβεβαιώσουν και οι «γνωστοί-άγνωστοι» οίκοι αξιολόγησης που έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές της μετοχής της ΔΕΗ.
Δύο ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της Επιχείρησης είναι η σχετικά χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται φέτος, καθώς και τα μειωμένα νερά σε σύγκριση με τα πολύ καλά έτη που προηγήθηκαν. Το πρόβλημα όμως παραμένει και η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει δόσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ μέσα στο α’ τρίμηνο.
Για τα άμεσα αυτά ζητήματα, η κυβέρνηση καλείται να βρει μια χρυσή τομή που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Αυτό είναι αναμφίβολα δύσκολο. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μακροπρόθεσμος οικονομικός προγραμματισμός στη ΔΕΗ, με σκοπό την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Κομμάτι αυτού του προγραμματισμού θα πρέπει να αποτελέσει επιτέλους η επέκταση στο εξωτερικό, καθώς και ευκαιρίες υπάρχουν και την τεχνογνωσία διαθέτει η ίδια για ανάληψη έργων και συνεργασίες.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου