Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσιάστηκε η Μελέτη του ΣΕΒ για την Μείωση Αερίων του Θερμοκηπίου



Τα βασικά ευρήματα της μελέτης της McKinsey & Company αναφορικά με την «Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους Τεχνικών Δυνατοτήτων Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα» παρουσιάστηκαν στην χθεσινή εκδήλωση του «Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα, το «Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» διοργάνωσε σήμερα (Πέμπτη 15/12/2011), στο Ίδρυμα Ευγενίδου, εκδήλωση με θέμα: «Προοπτικές Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα: Με τι κόστος». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια τα βασικά ευρήματα της Μελέτης «Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους Τεχνικών Δυνατοτήτων Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα» (Greenhouse Gas Abatement Cost Curve for Greece), που εκπόνησε η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, για λογαριασμό του Συμβουλίου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στην ειδική μεθοδολογία της ΜcKinsey, η οποία έχει δοκιμαστεί και εφαρμοστεί σε 26 χώρες διεθνώς.
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του «Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», κ. Ευθύμιος Βιδάλης, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία συμπληρώνει μια προσπάθεια της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, η οποία εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια, για την ανταπόκριση στην πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής, «μίας πρόκλησης στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί η γενιά μας με μέριμνα και για τις επόμενες γενιές».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι σήμερα «δεδομένης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις και νέες προσεγγίσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις για το θέμα, ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει και θα πρέπει, να συνεχίσει να πρωτοπορεί ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Όμως έχει ένα πολύ δύσβατο δρόμο να ακολουθήσει, ιδιαίτερα κάτω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει, καθώς οφείλει να συνδυάσει την προσπάθεια για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου με την αδήριτη ανάγκη για διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρήσεων».

Εστιάζοντας στη χώρα μας, ο κ. Βιδάλης, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Δεν έχουμε όμως να κερδίσουμε απολύτως τίποτα από το να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και πέραν των υποχρεωτικών και παραμένοντας προσκολλημένοι σε σχήματα πολιτικής που έχουν σχεδιασθεί κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες».

Την πρόκληση της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και μπορούμε και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε -πρόσθεσε ο κ. Βιδάλης- αλλά με τρόπους που μπορούν να επιτύχουν «το επιδιωκόμενο περιβαλλοντικό όφελος, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας, με ενίσχυση παραγωγικής βάσης και αύξηση των θέσεων εργασίας».

Στην εκδήλωση απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος του World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) κ. Björn Stigson. Ο κ. Stigson σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης ΜcKinsey «η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μια win-win πρόταση για την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας, μιας επιλογής που κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Stigson, βλέπουμε έναν κόσμο, όπου η εστίαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης, με μία προσέγγιση «από τη βάση προς τα πάνω», όπου οι ίδιες οι χώρες επανεξετάζουν τις δυνατότητές τους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να θέσουν τους δικούς τους στόχους και εν συνεχεία να τους υποβάλλουν στη Γραμματεία για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: «Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους Τεχνικών Δυνατοτήτων Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα» από την κα Θεανώ Λιακοπούλου, Partner της McKinsey & Company, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο του Πάνελ Συζήτησης με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Ανάπτυξη: Ενισχύοντας την Ανταγωνιστικότητα σε Περιβάλλον Κρίσης».

Στους ομιλητές και συζητητές του Πάνελ περιλαμβάνονταν διακεκριμένοι ειδικοί, όπως οι κ.κ.: Ιωάννης Ζιώμας, Καθηγητής ΕΜΠ, Υπεύθυνος για τις Απογραφές της Ελλάδας για τη Σύμβαση για την Κλιματική Αλλαγή και το Κιότο, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Πρόεδρος, Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Δημήτρης Λάλας, Καθηγητής, Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Πρόεδρος της Επιτροπής 20-20-20, Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς.

Το Πάνελ συντόνισε ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Xορηγοί της Εκδήλωσης ήταν οι παρακάτω εταιρείες-μέλη του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μυτιληναίος, Τιτάν ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ.
-Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου