Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ζητείται Τιμολογιακή Πολιτική στον Άνθρακα



Οι ηγέτες κάποιων από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείεςτης Ευρώπης έχουν στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso απαιτώντας επείγουσα δράσηγια να σταματήσει η πλήρη κατάρρευσητης τιμής του άνθρακα.
«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανταλλαγής Εκπομπών Ρύπων (EU ETS) της ΕΕ, όπως φαίνεται από το χαμηλό σημερινό επίπεδο των συναλλαγών και την τιμή του άνθρακα», δηλώνει η επιστολή της EU Corporate Leaders Group on Climate Change (EUCLG), της οποίας ο προστάτης είναι ο πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος.
«Είναι κρίσιμο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλάβουν αποφασιστική δράση τώρα», τονίζει η επιστολή, καλώντας γιαπαρακράτησητωνεπιδομάτωνστις δημοπρασίες γιατη Φάση ΙΙΙ 2008-2012 του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών,ή Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανταλλαγής Εκπομπών Ρύπων (EU ETS),και για αναβαθμονόμηση του μηχανισμού για την επόμενη φάση.
Ενώ η εταιρική ομάδα δεν έχει λάβει θέση σχετικά με τηνποσότητα των δικαιωμάτων εκπομπής που θα πρέπει να παρακρατηθεί,ο Trevor Sikorski, επικεφαλής της έρευναςτου άνθρακα της Barclays Capital έχει εκτιμίσει ένα πλεόνασμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστώσεις άνθρακα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την περίοδο 2008 -2012. Χθες (14 Δεκεμβρίου) το κριτήριο αναφοράς της ΕΕκαι του ΟΗΕ για τις πιστώσεις άνθρακα βυθίστηκεστα 6,53 ευρώ ανά μετρικό τόνο,και στα 3,99 ευρώ ανά μετρικό τόνο αντιστοίχως– μια πτώση περίπου 60%της αξίας τους από τον Ιούνιο.
Η πιστωτική κρίση του άνθρακα
Καθώς εμφανίστηκε η πιστωτική κρίση άνθρακα, η διευθύτνρια της EUCLG Sandrine Dixson-Declève δήλωσε στην EurActiv ότι μία υγειής τιμή του άνθρακαθα ήταν πιο κοντά στα 30 ευρώ.«Επειδή οι ​​επενδυτές δεν θέλουν απαραιτήτως να πάρουν το ρίσκο για έργα καθαρής τεχνολογίας, η βιωσιμότητα των έργων αυτών σίγουρα υπονομεύεται λόγω της τόσο χαμηλής τιμήςτου άνθρακα».
Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τιμώντου άνθρακα, η EUCLG– η οποία αντιπροσωπεύει γίγαντες της ενέργειας όπως η Shell, η Alstom ,η Philips και η Dong Energy–υποστηρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανταλλαγής Εκπομπών Ρύπων (EU ETS) δεν καταφέρνει να δημιουργήσει κίνητρα για στροφή προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η επιστολή επισημαίνει και άλλα αποπληθωριστικά σημάδια για τις τιμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπόδια, και υπογραμμίζει ότι είναι«ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη αυτές οι πιθανές επιπτώσειςνα ληφθούν υπόψινκαι να τεθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανταλλαγής Εκπομπών Ρύπων (EU ETS), πριν να είναι πολύ αργά».
Το ανώτατο όριο και το εμπόριο
Τα πιστωτικά μόρια διοξειδίου του άνθρακα είχαν θεσπιστεί υπό το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997ως μηχανισμός επιβολής ανωτάτων ορίων και εμπορία ςπου επιτρέπει στις βιομηχανικές χώρες να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επενδύοντας σε έργα μείωσης του άνθρακα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, ωθούμενη από την εφαρμογή τηςΦάσης ΙΙΙ τουσυστήματος εμπορίας δικαιωμάτωντης ΕΕ, η συνολική αξία των αγορών άνθρακαστον κόσμο άγγιξε τα 142 δισ (109 δισ ευρώ) για το τρέχον έτος και στη συνέχεια σταμάτησε,καθώς η οικονομική κρίση ξεκίνησε.
Χωρίς μία ισχυρήτιμή για τον άνθρακα–ή ισοδύναμα μέτρα–πολλοί βιομήχανοι φοβούνται ότι η τρέχουσα καθοδική τάση των τιμώντου άνθρακα θα μπορούσε να επιταχυνθεί.«Πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσειςτης οικονομικής κατάστασηςγια την ορθή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανταλλαγής Εκπομπών Ρύπων (EU ETS) , καθώς αντιμετωπίζουμε μια ύφεση που όλοι περιμένουμε να τριπλασιάσει την βουτιά» δήλωσε η Dixson-Decleve. Εκτός από την παρακράτηση των επιδομάτων, δήλωσε πως μία άλλη εναλλακτική είναι η αδειοδότηση δημοπρασιών,για την πρόληψη της πώλησης των πιστώσεων άνθρακα σε πολύ χαμηλό επίπεδο».
Πηγή EuroActiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου