Η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει την πετρελαϊκή παραγωγή της προς την Ανατολική Σιβηρία, μια από τις πιο απομακρυσμένες και αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη. Μέχρι σήμερα, διέθετε αρκετές πετρελαιοπηγές στην Δυτική Σιβηρία, αλλά λόγω της εξάντλησης των κοιτασμάτων, η Μόσχα αναγκάζεται να στραφεί προς ανατολάς και να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της.
Ένα από αυτά τα μέρη, όπου έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες από την κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ, είναι το Βερχνετσόνσκ. Για να φτάσει κάποιος εκεί, πρέπει να πετάξει στη Σιβηρία, να επιβιβαστεί σε ένα δεύτερο πεπαλαιωμένο αεροπλάνο και στη συνέχεια να πάρει το ελικόπτερο, στα πλαίσια ενός ταξιδιού που διαρκεί μια ολόκληρη ημέρα, πόσο μάλλον αν υπάρχουν και χιονοθύελλες.
Για το λόγο αυτό, οι τεχνικοί που εργάζονται εκεί, παρομοιάζουν το Βερχνετσόνσκ σαν ένα νησί. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι διευθύνουν τις εργασίες μέσω βίντεο από το Ιρκούτσκ, σε μια απόσταση 1.120 χιλιομέτρων.
Το πρόβλημα πάντως για τη Ρωσία είναι ότι τα κοιτάσματα στη Δυτική Σιβηρία φθίνουν, ενώ εκείνα στην ανατολική πλευρά είναι λιγότερο πλούσια και απαιτούν υψηλότερο κόστος για την εκμετάλλευσή τους. Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν ακόμα και στους -57 βαθμούς Κελσίου στις περιοχές αυτές, σημείο στο οποίο κάθε δραστηριότητα διακόπτεται στους εξωτερικούς χώρους. Ο πλησιέστερος οικισμός προς το Βερχνετσόνσκ απέχει 400 χιλιόμετρα, ενώ το πετρέλαιο μέσα στο έδαφος έχει πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τους μηχανικούς.
Σε οικονομικούς όρους, η άντληση αυτού του πετρελαίου στοιχίζει 6-10 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 4-8 δολαρίων σε άλλες ρωσικές περιοχές, με βάση τα στοιχεία του ΙΕΑ. Μπορεί εν τέλει να πωλείται στις διεθνείς αγορές έναντι 100 δολαρίων, αλλά αν συνυπολογιστούν τα έξοδα μεταφοράς και κεφαλαίου, το τελικό κέρδος δεν είναι πολύ υψηλό.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου