Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Εμφιαλωμένα Νερά με Εξασθενές Χρώμιο


Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά που πουλιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ. Η ποσότητα του εξασθενούς χρωμίου που εντοπίζεται μάλιστα κυμαίνεται από 20 έως 25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο όταν η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι και η παραμικρή ποσότητα στο πόσιμο νερό είναι άκρως επικίνδυνη κι όταν η πολιτεία της Καλιφόρνιας και η κυβέρνηση της Ιταλίας θεσμοθετούν ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που είναι τουλάχιστον πέντε φορές κάτω από αυτά που εντοπίζονται στα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά. Στην Καλιφόρνια το όριο είναι 0,02 μ.γ. ανά λίτρο και στην Ιταλία το νομικό όριο είναι 5 μ.γ./λίτρο.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, την αποκάλυψη αυτή έκανε ενόρκως ανώτατος υπάλληλος του ΙΓΜΕ σε δίκη που αφορά στο θέμα της μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο της περιοχής του Ασωπού και της Μεσσαπίας στην κεντρική Εύβοια. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το Ινστιτούτο που πραγματοποιεί χημικές αναλύσεις των εμφιαλωμένων νερών στο διαπιστευμένο εργαστήριό του, εντοπίζει μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου το οποίο διαπιστωμένα πλέον προκαλεί καρκινογενέσεις και αποτελεί βασική αιτία θανάτου στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού που υδροδοτούνταν (και σε ορισμένες περιπτώσεις υδροδοτείται ακόμη) με ρυπασμένο νερό.
Καρκινογόνο χημικό στοιχείο
Η επίσημη πολιτεία γνωρίζει τις αναλύσεις του ΙΓΜΕ ωστόσο κωφεύει έχοντας ως άλλοθι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για το εξασθενές χρώμιο και χρησιμοποιεί ως βάση το όριο για το ολικό χρώμιο το οποίο είναι 50 μ.γ. ανά λίτρο.Αν και υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων για Δήλεσι και Μεσσαπία που θέτουν όριο στο πόσιμο νερό για το εξ. χρώμιο τα 2 μ.γ./λίτρο). Οι αναλύσεις του ΙΓΜΕ στα εμφιαλωμένα νερά αποδεικνύουν τελικά αυτό που ισχυρίζεται ο επιστημονικός κόσμος αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη στην πρόσφατη έκθεσή του για τον Ασωπό.
Ότι το πολύ επικίνδυνο και καρκινογόνο χημικό στοιχείο βρίσκεται και σε άλλες περιοχές της χώρας και έχει επιβαρύνει (ανεπανόρθωτα σε πολλές περιπτώσεις) τον υδροφόρο ορίζοντα και καταναλώνεται από ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες. Η εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας διαπιστώνεται και από τη χαρακτηριστική δήλωση στην «Η» στελέχους του υπουργείου Υγείας το οποίο αναφέρει ότι: «αν βάλουμε όριο στο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό τότε ίσως και το 98% του νερού της χώρας να βγει ακατάλληλο»!
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, η πολιτεία όφειλε να λάβει υπόψη της την Αρχή της Προφύλαξης κι αφού διαπιστώθηκε το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, στη Μεσσαπία και στη νοτιανατολική Θεσσαλία κι αφού επίσης η επιδημιολογική μελέτη που έγινε στην περιοχή των Οινοφύτων εντοπίζει αυξημένες καρκινογενέσεις, θα έπρεπε να θέσει αυστηρότατα όρια και να απαγορεύσει την κατανάλωση νερού που περιλαμβάνει την παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου. Αντιθέτως όπως αποδεικνύεται το επιτρέπει να διατίθεται ακόμα και εμπορικά. Εν τω μεταξύ στον Ασωπό, οι βιομηχανίες που ευθύνονται για τη ρύπανση του ποταμού και του υδροφόρου ορίζονται και κατ' επέκταση ευθύνονται και για τις καρκινογενέσεις, εμφανίζονται στην πλειονότητα να μη συμμορφώνονται, όπως αναφέρει στην «Η» στέλεχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Με δικαιολογία την κρίση και την οικονομική στενότητα οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ή έχουν αφήσει στη μέση τις επενδύσεις που τους επέβαλε η ΚΥΑ που εκδόθηκε πέρσι για τον Ασωπό και είτε μεταφέρουν τα απόβλητά τους σε άλλα μέρη της χώρας, θάβοντάς τα ανεξέλεγκτα είτε άρχισαν και πάλι να τα πετούν σε κρυφούς αγωγούς που καταλήγουν στον Ασωπό. Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται και το γεγονός ότι πλέον οι έλεγχοι στην περιοχή ατόνησαν από τους Επιθεωρητές που πλέον λόγω εφεδρείας έχασαν πολλούς υπαλλήλους ή δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους ώστε να συνεχίσουν τους ελέγχους. Το δυναμικό που έχει απομείνει αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί ενώ απασχολείται κυρίως στο «κυνήγι» της μαφίας που διακινεί παράνομα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου