Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Noble: Στα Μέσα του 2012 η Δεύτερη Γεώτρηση στο Οικόπεδο 12



Θετικά εκτιμά η Noble Energy τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησής της στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δηλώνει στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης», ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.Όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, η δεύτερη γεώτρηση επαλήθευσης στο κυπριακό οικόπεδο 12 θα γίνει στα μέσα του 2012.

Η Noble, σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς, ενδιαφέρεται τώρα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος όσο το δυνατό πιο σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι επί τάπητος η μελέτη για αγωγό προς την Κύπρο και τερματικό υγροποίησης.

Ο κ. Τόμιτς δήλωσε στις δύο κυπριακές εφημερίδες ότι το κοίτασμα, που εντοπίστηκε (περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), είναι ήδη πολύ μεγάλο, ενώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για πολλά χρόνια, αλλά και να στηρίξει - χωρίς πρόσθετες ποσότητες από το Ισραήλ - μια μεγάλη επένδυση για εξαγωγή υγροποιημένου αερίου.

Η διαδικασία κατασκευής της υποδομής (αγωγός και τερματικό υγροποίησης) πρέπει, αναφέρει, να ξεκινήσει το ταχύτερο, με συμμετοχή του κράτους και της Noble.

Επίσης, θεωρεί ενθαρρυντικές τις ενδείξεις και για άλλα κοιτάσματα αερίου στο οικόπεδο 12, αλλά και στα υπόλοιπα τεμάχια της ΑΟΖ, γι' αυτό, προσθέτει, και ενδιαφέρει πολύ την Noble η εξασφάλιση άδειας και για άλλο ή άλλα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για πετρέλαιο και ανακοινώνει ότι η Noble θα «σκάψει» βαθύτερα τους επόμενους μήνες κάνοντας αρχή από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.
Όπως τόνισε ο σερβικής καταγωγής Τζον Τόμιτς, ο πρώτος κύκλος, αφορούσε την έρευνα, ο δεύτερος, τη δοκιμαστική γεώτρηση, ενώ ο τρίτος, που θα ακολουθήσει, αφορά την αξιολόγηση. Ο επόμενος, ίσως ακόμα πιο δύσκολος για τον κ. Τόμιτς, θα είναι αυτός της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. 

Τέλος, σημείωσε ότι «περιθώρια αναβάθμισης των εκτιμήσεων θεωρητικά υπάρχουν, αλλά υπάρχει και ενδεχόμενο υποβάθμισης των αναμενόμενων ποσοτήτων».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου