Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Προοπτικές Παραγωγής Υδρογόνου από το Κυπριακό Αέριο



Οι προοπτικές που ανοίγονται για την Κύπρο από την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Οικονομική Αποκλειστική της Ζώνη δεν αφορούν αποκλειστικά την ένταξή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Τα οφέλη για τη χώρα δεν θα προκύψουν μόνο από την εξόρυξη φυσικού αερίου και τη διανομή του μέσω των ενεργειακών υποδομών που θα περάσουν και από την Κύπρο ενδεχομένως με στόχο τη χρήση του βασικά ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Θα προκύψουν και από τη δημιουργία και ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών, όχι μόνο παράπλευρων στον τομέα της εξόρυξης, επεξεργασίας και διανομής αλλά και της χρήσης του φυσικού αερίου ως πρώτης ύλης για την παραγωγή άλλων χημικών συστατικών απαραίτητων για την κατασκευή εμπορικών προϊόντων. 
Στην παγκόσμια αγορά, το φυσικό αέριο, πέραν λοιπόν της χρήσης του ως καύσιμο αποτελεί το βασικό συστατικό της παραγωγής υδρογόνου. Το υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του προορίζεται για καύσιμο του μέλλοντος όταν σε 50 με 100 χρόνια, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, θα προκύψει η ενεργειακή κρίση από τη μείωση των ορυκτών καυσίμων, είναι προς το παρόν η πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή γυαλιού, υφασμάτων, ατσαλιού, πλαστικών και λιπασμάτων.
Ο καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Άγγελος Ευσταθίου, μίλησε στην «Κ» για τις δυνατότητες που ανοίγονται για την κυπριακή αγορά από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς της παρασκευής λιπασμάτων και κατασκευής πλαστικών, κυρίως για εξαγωγή, λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι θα φτάνει στην Κύπρο φθηνό φυσικό αέριο απευθείας από την πηγή.
«Τώρα που θα έχουμε μια πρώτη ύλη σε αυτή την ποσότητα, μπορώ να υποψιαστώ ότι θα έρθουν σίγουρα κάποιες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες κατέχουν την τεχνολογία παραγωγής αμμωνίας για να παραγάγουν σε μία μονάδα την αμμωνία από το υδρογόνο, το οποίο θα παραγάγουν από το φυσικό αέριο, και σε μια άλλη μονάδα λιπάσματα. Και σαφέστατα αυτό δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος της οικονομίας και νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε ο καθηγητής.
Ο συνεργάτης του Τμήματος Χημείας στο Εργαστήριο Ετερογενούς Κατάλυσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χρίστος Καλαμαράς, σε ομιλία του την Τετάρτη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, είπε ότι η παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου ανέρχεται σε 90 εκατομ. τόνους ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων.
Μία άλλη βιομηχανία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω της ύπαρξης του φυσικού αερίου είναι η βιομηχανία πλαστικών, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου. «Σήμερα, από το φυσικό αέριο μπορείς να παραγάγεις το λεγόμενο αιθυλένιο, έναν υδρογονάνθρακα, ο οποίος είναι η πρώτη ύλη για παραγωγή πλαστικών».
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο για σκοπούς εξαγωγών, ο κ. Ευσταθίου σημειώνει ότι λόγω της δυσκολίας στη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή, διότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και της δαπανηρής τεχνολογίας για συμπίεσή του, αυτό προς το παρόν δεν συζητείται. Πάντως, όπως ανέφερε ο Δρ Καλαμαράς, ακόμα και στις περιπτώσεις, όπου συμβατικά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υδρογόνου, το ενεργειακό όφελος δεν παύει από το να είναι αρκετά μεγάλο. Δεν αποκλείεται λοιπόν μελλοντικά εάν οι ερευνητικές προσπάθειες ανά το παγκόσμιο έχουν θετική έκβαση σε ό,τι αφορά στην ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου, η Κύπρος να αποτελέσει μία από τις χώρες παραγωγής του από φυσικό αέριο.
Οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν, αφού όπως είπε και ο κ. Καλαμαράς, στη φετινή έκθεση αυτοκινήτου 2011 στη Φρανκφούρτη, παρουσιάστηκε μία υδρογονοκίνητη έκδοση του Mini Cooper, στο οποίο για την αποθήκευση του υδρογόνου χρησιμοποιήθηκε ένα νέο ρεζερβουάρ, που καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο όχημα. Εξάλλου η Ισλανδία, προβλέπει στη δημιουργία υποδομής πλήρως βασισμένης στο υδρογόνο μέχρι το 2040. Επίσης, μέχρι το 2030, στόχος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ είναι η αντικατάσταση του 10% της ενεργειακής κατανάλωσης από ενέργεια μέσω υδρογόνου.
(από την "Καθημερινή της Κύπρου")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου