Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σημαντική Αύξηση στις Ευρωπαϊκές Τιμές Δικαιωμάτων Ρύπων



Αύξηση 30% σημείωσε η τιμή του άνθρακα στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, μετά την πρόταση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για απόσυρση αδειών από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Η πρόταση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, στόχο είχε να οδηγήσει τις τιμές σε αύξηση μέσα από την πρόκληση στενότητας. Την πρόταση στήριξαν τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου κατά την ψήφιση τροπολογιών για την κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί προηγούμενο για ανάλογες αποφάσεις που θα έχουν δεσμευτική ισχύ.

Οι τιμές, μετά την διατύπωση της πρότασης ανέκαμψαν μετά από χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, φτάνοντας την Τρίτη στα 9 € ανά τόνο, ενώ όλο τον προηγούμενο μήνα βρίσκονταν καθηλωμένες στα 6,5 € ανά τόνο.

Βασικό πρόβλημα του Συστήματος θεωρείται ότι αποτελεί, ήδη από την δημιουργία του, η υπερπροσφορά αδειών, που σε συνδυασμό με τις αρνητικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία είχαν οδηγήσει την τιμή στα παραπάνω χαμηλά επίπεδα. Τα χαμηλά αυτά επίπεδα ήγειραν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του Συστήματος να αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για την προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε νέες «καθαρές τεχνολογίες» και είχαν δημιουργήσει σκέψεις για τεχνητή άνοδο των τιμών των αδειών.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου