Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση της Τιμής του Πετρελαίου για Ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη το 2012




Οι ευρωπαϊκές τιμές του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ενισχυθούν το 2012 σε σχέση με τα σημερινά χαμηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής ζήτησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά και εξαιτίας των πιο σφικτών προμηθειών που προκάλεσε το νέο φορολογικό καθεστώς στην Ρωσία, τονίζουν αναλυτές και στελέχη της αγοράς.
Οι τιμές στην Ευρώπη πιθανόν να αυξηθούν στους επόμενους μήνες πολύ πάνω από τα επίπεδα των 660 δολ. ανά μετρικό τόνο, στα οποία είχαν φτάσει τον Ιούλιο, όταν οι παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούσαν σε προληπτική αποθήκευση εν όψει της φθινοπωρινής βιομηχανικής ζήτησης.

«Μιλάμε για πάνω από τα 660 δολ., αυτό είναι βέβαιο» τόνισε ο Charles Harcourt-Groome, επικεφαλής της εταιρείας εμπορίας πετρελαίυ Global Vision Bunkers.

Η ζήτηση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή (fuel oil) στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί, όπως και στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιούνται καύσιμα στη θέση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία πλέον αποφεύγεται μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Επίσης, η προσπάθεια της Ρωσίας να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο πετρέλαιο για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον αναλυτή πετρελαίου της Barclays Capital, Amrita Sen.

Το fuel oil, ένα βαρύ πετρελαϊκό προϊόν που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, πωλείται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στα 591 δολ. ανά μετρικό τόνο, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη.
Πηγή energia.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου