Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το Ιράν στο Επίκεντρο του Νέου Πετρελαϊκού Ράλι



Η πλήρης και απότομη διακοπή προχθές (30/11) των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ιράν, μετά την άγρια επιδρομή Ιρανών «φοιτητών» στην πρεσβεία της πρώτης, προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των σχέσεων Ιράν – Δύσης, κάτι που επηρεάζει άμεσα την διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα, ενώ κορυφώνετο ο διπλωματικός πόλεμος οι τιμές για τα συμβόλαια Brent για παραδόσεις Ιανουαρίου 2012 στο ICE του Λονδίνου εκτινάχθηκαν κατά $2 στέλνοντας τις τιμές στα $111,50 το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς ομιλούν για την εμφάνιση ενός νέου γεωπολιτικού κινδύνου γύρω από τον οποίον εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι εξελίξεις στις διεθνείς τιμές αργού κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή του Μαρτίου-Απριλίου ενωρίτερα εφέτος όπου οι τιμές οδηγούντο από τις πολεμικές εξελίξεις στην Λιβύη με παράλληλη μείωση της παραγωγής. Σήμερα το πολεμικό τοπίο αν και επίφοβο παραμένει θολό ενώ η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν δεν έχει πληγεί στο ελάχιστο. Όμως αγοραστές Ιρανικού πετρελαίου όπως λ.χ. η Ελλάδα και η Ιταλία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr, αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις από Νατοϊκούς κύκλους για να σταματήσουν άμεσα την προμήθεια αργού στο πλαίσιο μιας άτυπης άλλα υπαρκτής συμφωνίας επιβολής κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα από Ευρωπαϊκά κράτη.

Στόχος είναι όπως στερήσουν από το Ιράν έσοδα από πωλήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα προσωρινό αλλά σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές αργού του Ιράν, το οποίο θα πρέπει να τις επαναπροσανατολίσει αποκλειστικά πλέον προς Ανατολάς, με αποδέκτες την Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, χώρες προς τις οποίες ήδη εξάγει σημαντικές ποσότητες.

Η σημερινή κρίση σχέσεων του Ιράν με την Μ. Βρετανία, την οποία Αμερικανικοί παράγοντες προσπαθούν να διευρύνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησε με την δημοσιοποίηση στις αρχές Νοεμβρίου της γνωστής έκθεσης του International Atomic Energy Authority (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω Έκθεση δεν απεκάλυπτε κάποια νέα συγκλονιστικά ευρήματα για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ήταν απλή συρραφή των όλων μέχρι σήμερα γνωστών στοιχείων, απετέλεσε αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού από Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, οι κυβερνήσεις των οποίων έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιρανικό καθεστώς ότι κατασκευάζει πυρηνικό οπλοστάσιο. Με αφορμή την εν λόγω έκθεση του IAEA το Λονδίνο μονομερώς προχώρησε στην διακοπή σχέσεων σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών επιβάλλοντας ταυτόχρονα embargo σε βρετανικές τράπεζες που διατηρούν συναλλαγματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, ενώ η Ουάσινγκτον στοχοποίησε (εκ νέου) περί τις 200 επιχειρήσεις και άτομα αποκλείοντας κάθε εμπορική ή οικονομική σχέση τους με εταιρείες σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές της διεθνούς σκηνής οι τελευταίες αυτές εξελίξεις αποτελούν την εξωτερική έκφανση ενός ακήρυκτου πολέμου μεταξύ Τεχεράνης και του άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ, με την μέχρι τώρα σιωπηλή υποστήριξη του Λονδίνου, που τα τελευταία δύο χρόνια περιλαμβάνει έναν εντεινόμενο κυβερνοπόλεμο (βλέπε ιός Suxtnet), τις δολοφονίες επιφανών Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και πρόσφατα μεγάλης έκτασης σαμποτάζ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε στρατόπεδα των φρουρών της Επανάστασης πλησίον της Τεχεράνης. Με την απειλή μιας επικρεμάμενης Ισραηλινής επιδρομής – με την αφανή υποστήριξη των ΗΠΑ – κατά επιλεγμένων στόχων στο Ιράν να παραμένει στο ταμπλό, η προεξόφληση γεωπολιτικού κινδύνου από την πετρελαϊκή αγορά με επίκεντρο το Ιράν αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θα κορυφώνεται η κρίση, να δούμε το γεωπολιτικό καπέλο να ξεπερνά τα $10 ανάλογα με τις εξελίξεις. Κάτι που σίγουρα θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στα hedge funds και τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς του πετρελαίου.
Σε ότι αφορά δε στην Ελλάδα μια ενδεχόμενη διακοπή προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν θα δημιουργήσει ορισμένες σοβαρές δυσκολίες καθώς τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ προμηθεύονται ποσότητες αργού από την εν λόγω χώρα. Μέχρι πρότινος και για την περίοδο 2000-2009, τα ΕΛΠΕ εισήγαγαν ένα 20-25% των αναγκών τους σε αργό από το Ιράν και η Μότορ Όιλ μια πολύ μικρότερη ποσότητα. Το 2010, τα ΕΛΠΕ μείωσαν σημαντικά την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου, η οποία κάλυψε μόλις το 7% των αναγκών τους σε αργό, ενώ το 2011, σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα αυξήθηκε στα παραδοσιακά επίπεδα.
Έτσι, εάν αίφνης τα ελληνικά διϋλιστήρια υποχρεωθούν να σταματήσουν τις εισαγωγές από το Ιράν, θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό τους, καθ’ ότι θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση των στρατηγικών τους αποθεμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απολεσθείσες ποσότητες με αγορά (σε ακριβότερες τιμές) από την αγορά spot. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουν την εξασφάλιση νέων long term contracts από άλλους γνωστούς προμηθευτές όπως η Λιβύη, η Ρωσία, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία.  Προχθές νωρίς το απόγευμα τα συμβόλαια Brent, στο ICE του Λονδίνου, για παραδόσεις Ιανουαρίου εκινούντο καθοδικά γύρω στα $110,0 το βαρέλι.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου