Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Βέτο της Ελλάδας στο Πετρελαϊκό Εμπάργκο της Ε.Ε. Κατά του Ιράν


Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν αυτή τη βδομάδα να συμφωνήσουν σε ένα πετρελαϊκό εμπάργκο ενάντια στο Ιράν, παρά την πρωτοφανή ένταση που επικρατεί μετά την κατάληψη της βρετανικής πρεσβείας και τον «πόλεμο» δηλώσεων που ακολούθησε. Μάλιστα, η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, έθεσε βέτο στη σχετική απόφαση επειδή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές αργού από το Ιράν, όπως άλλωστε επισήμανε το Energia. gr σε πρόσφατο άρθρο του.
Στόχος των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα ήταν συνολικά 180 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με την παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου. Η ευρωπαϊκή στρατηγική θα είχε ως σκοπό την μείωση των εσόδων που λαμβάνει η Τεχεράνη από τις δραστηριότητες αυτές, περιορίζοντας τις διαθέσιμες αγορές για εξαγωγή αργού πετρελαίου.
Από την πλευρά της, η Βρετανία άσκησε σημαντικές πιέσεις προς τις Βρυξέλες την εβδομάδα αυτή, τονίζοντας ότι μια επίθεση προς την ίδια είναι ταυτόχρονα και επίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει. Σύμφωνη με το εμπάργκο εμφανίστηκε και η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γκουίντο Βέστερβελε, να τονίζει ότι πρέπει να «στεγνώσουν οι οικονομικές πηγές του Ιράν». Επίσης, υπέρ του μέτρου τάχθηκε η Γαλλία και η Σουηδία.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία αντιτάχθηκαν στο εμπάργκο, καθώς τις επηρεάζει άμεσα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ιρανικές εισαγωγές αργού κάλυψαν το 5,8% των αναγκών της Ευρώπης, καθιστώντας έτσι το Ιράν τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο μετά τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία. Από το σύνολο αυτό, το 14,6% αφορά την Ισπανία, το 14% την Ελλάδα και το 13,1% την Ιταλία.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η τουρκική Χουριέτ, ανώνυμος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις:
«Το Ιράν πωλεί αργό στην Ελλάδα με έκπτωση και αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αυτές τις ημέρες». Επίσης, στο βέτο της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Γάλλος ΥπΕξ, Αλέν Τζουπ, τονίζοντας όμως ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν: «Η Ελλάδα προέβαλε ορισμένες επιφυλάξεις. Πρέπει να τις λάβουμε υπόψη. Πρέπει να εξετάσουμε μαζί πως οι μειώσεις θα αντισταθμιστούν από την αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες. Είναι κάτι εφικτό».
Από την πλευρά τους, οι Financial Times επικαλούνται πηγές από τον πετρελαϊκό κλάδο που αναφέρουν πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ζήτησαν μια καθυστέρηση στην απόφαση για το εμπάργκο μέχρι τις αρχές του νέου έτους, ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου