Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ερευνες Πετρελαίου σε 20 Περιοχές

Τον Ιανουάριο του 2015 αναμένονται οι προσφορές για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, ενώ τρεις μήνες νωρίτερα λήγει η προθεσμία για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, που διεκδικεί η ιταλική εταιρεία Enel, σύμφωνα με την προκήρυξη των δύο διαγωνισμών που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Οι προκηρύξεις εστάλησαν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και οι προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών, ένα εξάμηνο για τα μπλοκ στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης και ενενήντα ημέρες για τη Δυτική Ελλάδα, «τρέχουν» από την ημερομηνία της δημοσίευσης. «Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς.

Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει σε διάστημα τριών μηνών από την υποβολή των προσφορών και η σύμβαση μίσθωσης θα συναφθεί τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, ο πρώτος διαγωνισμό για τα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραικό και το Κατάκολο διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και ακόμα οι συμβάσεις δεν έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, με το σχετικό νομοσχέδιο να προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί από το τρίτο θερινό τμήμα.
Η προκήρυξη περιλαμβάνει το υπόδειγμα της σύμβασης μίσθωσης για τις παραχωρούμενες προς έρευνα περιοχές. Τα κυριότερα σημεία προβλέπουν:
• Ο μισθωτής θα καταβάλει στο Δημόσιο μίσθωμα για όλους τους υδρογονάνθρακες και τα παραπροϊόντα που παράγονται και διασώζονται στην περιοχή.
• Το μίσθωμα, που αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής, συνδέεται με την αναλογία των σωρευτικά ακαθόριστων εσόδων προς τα σωρευτικά έξοδα βάσει μίας μεταβλητής κλίμακας και θα ξεκινά από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων σε χρήμα ή σε είδος.
• Ειδικός φόρος εισοδήματος για τον μισθωτή 20% καθώς και περιφερειακός φόρος 5%, χωρίς καμία πρόσθετη, τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.
Φόρος
Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τις κεφαλαιακές δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη των κοιτασμάτων που μπορούν να αποσβεστούν σε ποσοστό 40% ως 70% επί της αξίας της ακαθάριστης ετήσιας παραγωγής, ενώ κεφαλαιακή δαπάνη που δεν ανακτάται οποιοδήποτε οικονομικό έτος μπορεί να μεταφερθεί στα επόμενα οικονομικά έτη.
Το στάδιο ερευνών θα διαρκεί έως οκτώ χρόνια και μπορεί να παραταθεί, ενώ διαιρείται σε τρεις φάσεις. Η στρεμματική (ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα) αποζημίωση ανά έτος ορίζεται στα 50 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην πρώτη φάση ερευνών, στα 100 ευρώ/τετρ. χλμ στη δεύτερη φάση και σε 200 ευρώ/τετρ. χλμ στην τρίτη φάση.
Με τη δήλωση εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος αρχίζει το στάδιο της εκμετάλλευσης, το οποίο διαρκεί 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους, πέντε ετών η καθεμία.
Οι συμβάσεις και οι εργασίες υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, οι διαφορές επιλύονται από εμπειρογνώμονες ή διαιτησία. Σε περίπτωση απόσυρσης, εγκατάλειψης ή αποξήλωσης των εγκαταστάσεων ο μισθωτής πρέπει να σφραγίσει τις γεωτρήσεις και να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αγοράσουν υποχρεωτικά γεωφυσικά δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έχει διεξάγει η PGS, κατ' ελάχιστον 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών. Σε περίπτωση κοινοπραξίας με δύο εταιρείας προβλέπεται έκπτωση 10% στην τιμή του πακέτου για τα σεισμικά και αν στην κοινοπραξία μετέχουν τρία ή τέσσερα μέλη η έκπτωση θα είναι της τάξης του 20% ή 30% αντίστοιχα. Επίσης έναντι 50.000 ευρώ πρέπει να αγοραστεί από κάθε ενδιαφερόμενο, μεμονωμένη εταιρεία ή μέλος κοινοπραξίας η έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του 2014.
Εγγύηση
Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ και να περιέχουν προσφορά για επτά ανταγωνιστικά στοιχεία: Tο πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών, την οικονομική δέσμευση, το μίσθωμα, το ποσοστό των αποσβέσεων (κυμαινόμενο από 40% ως 70 % επί των ακαθάριστων εσόδων), το αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και το αντάλλαγμα παραγωγής σε ευρώ, το ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για την εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη προσωπικού δημόσιας διοίκησης (κατ' ελάχιστον 80.000 ευρώ τον χρόνο) και το ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής με τη λήξη κάθε φάσης ερευνών.
Διαγωνισμός για Δυτική Ελλάδα
Η προκήρυξη αφορά σε τρεις χερσαίες περιοχές που είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν, στην Αρτα - Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία και τη ΒΔ Πελοπόννησο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αγοράσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα για την κάθε περιοχή, που ορίζονται σε 20.000 ευρώ για την Αρτα -Πρέβεζα, για την οποία το πακέτο περιλαμβάνει 2D σεισμικά σε 484,44 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, δεδομένα από οκτώ γεωτρήσεις κ.λπ. Το πακέτο για την Αιτωλοακαρνανία, ύψους 25.000 ευρώ, περιλαμβάνει σεισμικά δεδομένα 2D σε 400,625 χλμ., στοιχεία από οκτώ γεωτρήσεις κ.λπ., και το πακέτο για τη ΒΔ Πελοπόννησο, ύψους 25.000 ευρώ, περιλαμβάνει σεισμικά 2D για 705,58 χλμ., δεδομένα από δέκα γεωτρήσεις κ.λπ.
Οι όροι του διαγωνισμού είναι ανάλογοι με αυτούς για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με μόνη διαφορά ότι η προθεσμία για την υποβολή της προσφοράς εκπνέει σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του διαγωνισμού.
Περιβάλλον
Σε περίπτωση απόσυρσης, εγκατάλειψης ή αποξήλωσης των εγκαταστάσεων ο μισθωτής πρέπει να σφραγίσει τις γεωτρήσεις και να αποκαταστήσει το περιβάλλον.
Δεδομένα
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αγοράσουν υποχρεωτικά γεωφυσικά δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έχει διεξάγει η PGS, κατ' ελάχιστον 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών. Σε περίπτωση κοινοπραξίας με δύο εταιρείας προβλέπεται έκπτωση 10% στην τιμή του πακέτου για τα σεισμικά και αν στην κοινοπραξία μετέχουν τρία ή τέσσερα μέλη η έκπτωση θα είναι της τάξης του 20% ή 30% αντίστοιχα.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/08/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου