Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ενισχυμένα Γεωθερμικά Συστήματα Συνδυάζουν τη Γεωθερμία με τις Τεχνικές του Φυσικού Αερίου

Στον συνδυασμό της γεωθερμίας με τις τεχνικές παραγωγής στο αέριο σχιστών προσβλέπουν αμερικανικές εταιρείες, ώστε να δώσουν νέα ώθηση στην πράσινη αυτή πηγή ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγή της κατακόρυφα στο μέλλον.
Η μέθοδος ονομάζεται «ενισχυμένα γεωθερμικά συστήματα» ( EGS) και περιλαμβάνει την διοχέτευση μεγάλης ποσότητας νερού και χημικών σε κάθετες γεωτρήσεις υπό καθεστώς υψηλής πίεσης, ώστε να δημιουργηθούν στο υπέδαφος τα απαραίτητα δίκτυα και να αυξηθεί ο ατμός και η θερμότητα που φτάνει στην επιφάνεια και επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλάδου, η νέα τεχνική είναι σε θέση να περιορίσει το ρίσκο για τους επενδυτές και να αυξήσει την διάρκεια ζωής των γεωθερμικών μονάδων, με απώτερο στόχο να γίνει η γεωθερμία μια βασική πηγή ενέργειας, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Ένα πρώτο παράδειγμα για τα ενισχυμένα γεωθερμικά συστήματα είναι η μονάδα στο Ντέζερτ Πικ της Νεβάδα των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 38%. Το κόστος της μεθόδου εκτιμάται σε 2-5 σεντς ανά κιλοβατώρα παραγωγής, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως τονίζει σε άρθρο του το περιοδικό Economist. Οι μεγαλύτερες εταιρείες περιμένουν ακόμη να δοκιμαστεί εμπορικά η τεχνολογία με σχετική επιτυχία προτού επενδύσουν σε αυτή.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σκέλος, που έχει να κάνει με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς η έγχυση νερού και χημικών στο υπέδαφος οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις σε υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα στον τομέα του σχιστολιθικού αερίου και αυτό αποτελεί προειδοποίηση για τις εταιρείες εκείνες που θέλουν να παραμείνει η γεωθερμία μια «πράσινη» πηγή ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου