Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

«Άσφαιρες» οι Δυτικές Κυρώσεις στο Ρωσικό Πετρέλαιο

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο, δεν πρόκειται να έχουν μεγάλη επίδραση στην παραγωγή, δήλωσε η International Energy Agency, επιβεβαιώνοντας ορισμένους παρατηρητές που θεωρούν ότι οι περιορισμοί είναι άκαρποι.
«Κανένα πακέτο κυρώσεων από αυτά που υπάρχει,δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση στην προσφορά βραχυπρόθεσμα. Ακόμη και μεσοπρόθεσμα, οι επιπτώσεις είναι αμφίβολες,» αναφέρει η διεθνής υπηρεσία ενέργειας στην μηνιαία έκθεσή της.
«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι εξαιρετικά επιλεκτικές, δεν περιλαμβάνουν τα συμφωνημένα συμβόλαια και μπορούν να παραταθούν μετά τον χρόνο μόνο με ομόφωνη απόφαση. Η περίμετρος που καλύπτουν δεν είναι σαφώς διαχωρισμένη, γεγονός που αφήνει περιθώρια παράκαμψης των περισσοτέρων μέτρων,» προσθέτει.

Οι κυρώσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αφορούν τις νέες εξαγωγές και τις επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, στα νερά της Αρκτικής και στην έρευνα και ανάπτυξη σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Είναι πολύ σημαντικό όμως ότι δεν αγγίζουν τον παραδοσιακό πετρελαϊκό κλάδο, ούτε τον κλάδο φυσικού αερίου, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την Ευρώπη.
Μολονότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν ευρύτερο βεληνεκές, η ΙΕΑ αναφέρει ότι η παράκαμψη του κλάδου φυσικού αερίου από την ΕΕ πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις στην μεταφορά τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις σε σχιστολιθικά κοιτάσματα.
Οι πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ρωσική παραγωγή, τις οποίες φοβούνται ορισμένοι παρατηρητές, θα προκύψουν αν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ισχύσουν για μεγάλο διάστημα. Ως έχουν τα πράγματα θα λήξουν σε έναν χρόνο.
Η ΙΕΑ παραδέχεται ότι οι ρωσικές εταιρίες πιθανόν να γίνουν πιο συντηρητικές στις δαπάνες τους. Επιπλέον η Rosneft μπορεί να μην αποκομίσει όσα ήλπιζε από την εξαγορά του βραχίονα χρηματιστηριακής εμπορίας προϊόντων ενέργειας από την Morgan Stanley. Τέλος, η ζήτηση για ρωσικό αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να μειωθεί.
Για την ευρύτερη πετρελαϊκή αγορά, η ΙΕΑ αναφέρει ότι, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τους μεγάλους κινδύνους σε πολλές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, η προμήθεια στις διεθνείς αγορές ενέργειας είναι επαρκής.
Πηγή Financial Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου