Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Κροατία: Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών

Κονδύλια ύψους 160 εκατ. κούνα (περίπου 21 εκατ. ευρώ) εξασφάλισε το Ταμείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης στην Κροατία, για τη συγχρηματοδότηση έργων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών σε 180 περιοχές της χώρας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ταμείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο τον Απρίλιο δημοσίευσε τις προσφορές που προορίζονταν για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να λάβουν επιδοτήσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης σε 180 οργανισμούς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα σε 11 κομητείες, 69 πόλεις και 100 δήμους. "Συνολικά 6000 νοικοκυριά σε 180 οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, ώστε να πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης" ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του Ταμείου, Σβεν Μούελερ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση.

Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ξυλουργικής και τη βελτίωση της θερμομόνωσης των προσόψεων των κατοικιών, καθώς και για την αύξηση της αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης.

Μπορούν να κατευθυνθούν, επίσης, στην εγκατάσταση συστημάτων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου