Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σερβία: Ισχύουν τα Σχέδια για την Κατασκευή του South Stream

Το πρότζεκτ της διέλευσης του South Stream μέσα από τη Σερβία συνεχίζει να ισχύει γιατί θα φέρει μεγάλα κέρδη και θα ενισχύσει τη σερβική οικονομία, ιδίως τις κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην Ευρυδίκη Μπερσή και την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν. Ο υπουργός Εργασίας, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας επισημαίνει, επίσης, ότι o πρωθυπουργός Βούτσιτς απέσπασε, αναφορικά με τον South Stream, όρους που δεν απολαμβάνει καμία άλλη χώρα. Παράλληλα, τονίζει τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Σέρβων και Ρώσων, αλλά και τη στήριξη της Μόσχας προς το Βελιγράδι στο θέμα του Κοσόβου.
Ειδικότερα, ο κ. Βούλιν αναφέρει, στο πλαίσιο της συνέντευξης στην «Καθημερινή» (Σάββατο, 2 Αυγούστου) για το έργο του σερβικού τμήματος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.


– Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι στόχος της Σερβίας είναι να ενταχθεί στην Ε.Ε. διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πώς χειρίζεται η Σερβία την πίεση για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας; Τα σχέδια για κατασκευή του αγωγού South Stream ισχύουν;

– H Σερβία δεν είναι το μόνο μέλος της Ε.Ε. ή υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ισως οι δικές μας σχέσεις με τη Ρωσία είναι πιο εγκάρδιες λόγω ιστορικών δεσμών, σλαβικής καταγωγής, θρησκείας, και από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν πάντα πολύ ανοικτή προς την πλευρά μας στο θέμα του Κοσόβου/Μετοχίων. Και όχι μόνο αυτό. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα έξω από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών που απολαμβάνει τα οφέλη του αδασμολόγητου εμπορίου με τη Ρωσία, και αυτό το εκτιμάμε. Σε ό,τι αφορά τον South Stream, o πρωθυπουργός Βούτσιτς απέσπασε όρους που δεν απολαμβάνει καμία άλλη χώρα. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ρίσκο που αναλαμβάνει η Σερβία ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ, ενώ το ρίσκο που αναλαμβάνει η Ρωσία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Πρέπει να παραδεχτείτε ότι δύσκολα βρίσκονται επιχειρήματα για να αρνηθεί κανείς μια τέτοια συμφωνία. Ναι, ο South Stream συνεχίζει να ισχύει γιατί θα φέρει μεγάλα κέρδη και θα ενισχύσει τη σερβική οικονομία, ιδίως τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου