Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Τον Σεπτέμβριο Προς Ψήφιση το Νομοσχέδιο για το Φυσικό Αέριο

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τη στιγμή που η τρόικα φέρεται να αποδέχτηκε την μετάθεση της προθεσμίας και να είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας εν γένει.
Με το σχετικό νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών. Το νομοσχέδιο θα περιέχει τις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις.

Οι τρεις ΕΠΑ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να χωριστούν στα δύο, χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που απολάμβαναν μέχρι σήμερα.Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο διαχωρισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι πριν το τέλος του 2015 ώστε έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο νέων προμηθευτών στην αγορά.
Παράλληλα η κυβέρνηση από 1ης Οκτωβρίου 2014 καλείται να θεσμοθετήσει διατάξεις για τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των πελατών αερίου με ορίζοντα την 1/1/2017, που θα πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως οι οικιακοί πελάτες των τριών ΕΠΑ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου