Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η Λιθουανία «Σπάει» το Μονοπώλιο της Gazprom

H Λιθουανία, που εξαρτάται 100% για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με την νορβηγική Statoil για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Delfi.
Η λιθουανική Litgas και η νορβηγική Statoil υπέγραψαν 5ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 725-870 εκ ευρώ.

Ο Λιθουανός Πρωθυπουργός Algirdas Butkevičius τόνισε μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ότι η χώρα του διαπραγματεύθηκε μια ανταγωνιστική τιμή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Statoil θα μεταφέρει 540 εκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Klaipėda.
Μιλώντας στην EurActiv πέρυσι, ο πρώην υπουργός της Λιθουανίας ενέργειας Jaroslaw Neverovič είπε ότι το 20 έως 25% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο του θα έρθει από τον εθνικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τόνισε επίσης ότι θα κατασκευαστεί ένας άλλος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός για τις ανάγκες της Λιθουανίας και των γειτόνων της Βαλτικής, τη Λετονία και την Εσθονία.
Αλλά ο Neverovič δήλωσε ότι καθώς η τριμερής διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν αργή, και ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδίου LNG ήταν «το 2020, στην καλύτερη περίπτωση», η χώρα του είχε αποφασίσει να προχωρήσει με μια εθνική επιλογή.
Πηγή EurActic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου