Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Μεγάλα τα Οφέλη Μιας Ενοποιημένης Αγοράς Ενέργειας στην Ε.Ε.

Μεγάλα οφέλη μπορεί να έχει η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας για τα κράτη-μέλη και τους καταναλωτές, όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μελέτη που εξέδωσε για το θέμα.
Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι η ενοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες τιμές στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού, σε πολλαπλασιασμό των διασυνοριακών συναλλαγών, σε εξισορρόπηση της αγοράς και σε καλύτερη διασύνδεση των χωρών μεταξύ τους.
Σε αριθμητικούς όρους, η ενοποίηση μπορεί να συμβάλει 15 δις. ευρώ σε όλους αυτούς τους τομείς, αν τους πάρουμε αθροιστικά για ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ 13 δις. θα ήταν το όφελος μόνο από τα μειωμένα οικιακά τιμολόγια.
Το Κοινοβούλιο τονίζει στην μελέτη του ότι η ύπαρξη ρυθμιζόμενων τιμολογίων οδηγεί στην συσσώρευση ελλειμμάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο στο σύνολό του ανέρχεται σε 9,5 δις. ευρώ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύγκριση του κόστους παραγωγής ενέργειας σε έξι διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία) και προέκυψε ότι αν οι αγορές ήταν ενοποιημένες, τότε θα χρειαζόταν λιγότερη εγκατεστημένη ισχύς κατά 8% (16,5 GW), γεγονός που επίσης θα οδηγούσε σε μειωμένα κόστη και μακροπρόθεσμο όφελος 3 δις. ευρώ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου