Στη σύσταση ενός νέου «υπερ-υπουργείου» Ενέργειας προχώρησε το Καζακστάν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την παύση εργασιών στο γιγαντιαίο πετρέλαϊκό πεδίο του Κασαγκάν, αλλά και τις επιπτώσεις την πτώση των εξαγωγών προς την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι MoscowTimes, ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ διόρισε την Τετάρτη τον 65χρονο στενό πολιτικό του σύμμαχο Βλαντιμίρ Σκόλνκ, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές στο παρελθόν Υπουργός Ενέργειας της χώρας, στην θέση του επικεφαλής του πρώην Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, το χαρτοφυλάκιο του οποίο έχει πλέον συγχωνευθεί με αυτό του Υπουργείου Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών και του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας.
«Σε γενικές γραμμές, ο ενεργειακός τομέας μας βρίσκεται σε σύγχυση», δήλωσε ο Ναζαρμπάγιεφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, γιατί ένα τμήμα της κυβέρνησης πρέπει να είναι υπεύθυνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ ένα άλλο να ασχολείται με τους στερεούς ενεργειακούς πόρους, το τρίτο τμήμα να ελέγχει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το τέταρτο την πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε ο 74χρονος πρώην εργάτης χαλυβουργίας και νυν «ισχυρός ανήρ» του Καζακστάν.
«Γι 'αυτό πιστεύω ότι είναι καιρός να συγκεντρωθεί το σύνολο του ενεργειακού τομέα στα χέρια ενός ατόμου», τόνισε.
Μέχρι χθες, Τετάρτη, ο Σκόλνικ ήταν υπεύθυνος της εθνικής εταιρείας ουρανίου Kazatomprom. Το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο. Είναι επίσης η μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά τη Ρωσία. Η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 6% πέρυσι, ενώ το 2012 είχε σημειώσει άνοδο 5%.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη, καθώς η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει στάσιμη λόγω διακοπής της παραγωγής στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Κασαγκάν, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της Ρωσίας, που αποτελεί στενό εμπορικό εταίρο του Καζακστάν, γεγονός που οφείλεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου