Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η Τουρκία Ζήτησε Από τις ΗΠΑ να Επιτρέψουν στους Κούρδους του Ιράκ τις Απευθείας Πωλήσεις Πετρελαίου

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια στην πώληση πετρελαίου απευθείας από τους Κούρδους του Ιράκ ώστε να μπορέσουν να εξεύρουν χρηματικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το «Ισλαμικό Κράτος» των τζιχαντιστών ανταρτών του ISIS στο Ιράκ. Αυτό αναφέρει σημερινό άρθρο των Financial Times επικαλούμενο δήλωση ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου. 
«Είναι επείγον: Το ISIS προχωρά τώρα σε πωλήσεις πετρελαίου, αλλά οι Κούρδοι δεν επιτρέπεται να πωλήσουν το δικό τους», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα, αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές αντάρτες στην ανατολική Συρία και στην περιοχή της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ. 


Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, το ISIS πουλά πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή στην κυβέρνηση της Συρίας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες για μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο από την περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές προς την ίδια την Τουρκία. Ο ίδιος αντιπαρέβαλε τις πωλήσεις αυτές με τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι απευθείας εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή που ελέγχει η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ισχυρίζεται ότι οι πωλήσεις από το ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς άδειά της παραβιάζουν το Σύνταγμα του Ιράκ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει ενάντια σε «μονομερείς» κινήσεις, όπως πωλήσεις πετρελαίου χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η έκκληση του ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου έρχεται ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS για να βοηθήσουν την Περιφερειακή Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ωστόσο ακόμη και αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον αποθαρρύνουν τις διεθνείς πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου λόγω του φόβου ότι η αποδοχή τους θα μπορούσε να κατακερματίσει περαιτέρω το ιρακινό κράτος. Έτσι, αυτή την εβδομάδα, η Axeon, ένα διυλιστήριο με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αγορά κουρδικού αργού, καθώς είναι «αμφιλεγόμενη», όπως τη χαρακτήρισε- πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά από αρνήσεις για δεξαμενόπλοια που πλέουν σε όλο τον πλανήτη μεταφέροντας φορτία κουρδικού πετρελαίου. 
«Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι πάντα πολύ σαφές», δήλωσε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. «Υπάρχει μια διαφορά εντός του Ιράκ σχετικά με την ερμηνεία του συντάγματος [για τα δικαιώματα σε έσοδα από το πετρέλαιο], αλλά αν οι ξένοι πάρουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς στη διαμάχη αυτή, κα΄τι τέτοιο δεν θα ωφελήσει ούτε το Ιράκ, ούτε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ούτε τη μελλοντική πολιτική συνδιαλλαγή». 
Καθώς λίγοι είναι οι αγοραστές για το πετρέλαιο της, ένας Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν τώρα συνεργάζεται με την Άγκυρα για την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης στο λιμάνι του Τσεϊχάν και αλλού στην Τουρκία, όπου το πετρέλαιο διοχετεύεται πριν φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια, ενώ επίσης εξετάζει και την υπεράκτια αποθήκευση. Ωστόσο, το πετρέλαιο παραμένει η κύρια πηγή εσόδων για την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, η οποία αδυνατεί να συνεχίσει τη μηνιαία μισθοδοσία των υπαλλήλων της καθώς η Βαγδάτη έχει διακόψει τις μεταβιβαστικές πληρωμές προς το Ερμπίλ από τις αρχές του τρέχοντος έτους. 
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Άγκυρα, σύμφωνα με το άρθρο των FT, η οποία βλέπει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ως ανάχωμα ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του ISIS και που έχει, άλλωστε, πραγματοποιήσει επενδύσεις στις κουρδικές πετρελαιοπηγές. Στο παρασκήνιο, τονίζει το άρθρο, η Άγκυρα έχει παράσχει στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ σημαντική οικονομική βοήθεια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου