Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΥΠΕΚΑ: Προκήρυξη για Αδειοδοτικό Γύρο σε Ιόνιο-Κρήτη και για τις Έρευνες της Enel

Υπογράφηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και αποστέλλονται για δημοσίευση, δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των Ελληνικών Υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την πρώτη Απόφαση που αφορά στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές ( blocks) στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Η Απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η δεύτερη Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ αφορά στο Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου.
Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Ν. 2289/1995, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Οι σημερινές Αποφάσεις είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα στο χώρο των ερευνών υδρογονθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της.
Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και διαμορφώνουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου