Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Θα Χάσει η Βουλγαρία 62 εκ. Λέβα για Ενεργειακή Ανανεώση Κατοικιών;

Η ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους 62 εκ. λέβα (περίπου 31 εκ. €), για το πρότζεκτ "Ενεργειακή ανανέωση των βουλγάρικων κατοικιών" μπορεί να χαθεί λόγω καθυστέρησης στις προθεσμίες υλοποίησης. Η Ένωση των Συνδέσμων Ιδιοκτητών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί λόγω της καθυστέρησης η χώρα μας μπορεί να χάσει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Μέλη της οργάνωσης είναι 39 σύνδεσμοι από 11 πόλεις και ως το τέλος του 2015 με χρήματα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιφερειακή ανάπτυξη" πρέπει να ανακαινιστούν 180 κτίρια.

Λόγω της 18μηνης καθυστέρησης από την πλευρά του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι πολύ πιθανό η επιδότηση να χαθεί. Είναι αδιανόητο, αλλά προς στιγμήν, δηλ. 2 χρόνια μετά την έναρξη του σχεδίου, έργα γίνονται μόλις σε 2 πολυκατοικίες στη χώρα. Από το υπουργείο δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς σκοπεύουν να εκτελέσουν τους όρους του προγράμματος. Από την άλλη τα μέλη της οργάνωσης ανησυχούν γιατί τα χρήματά τους (πρόκειται για τα χρήματα που οι κάτοικοι πρέπει να εξασφαλίσουν) είναι δεσμευμένα στην Εταιρική Εμπορική Τράπεζα η οποία τέθηκε υπό ειδική εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα.
Πόσα είναι τα μπλοκαρισμένα στην τράπεζα χρήματα των πολιτών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ και ποια θα είναι η εξέλιξη της κατάστασης μάθαμε από την ΝτιάναΝτιμιτρόβα, αντιπρόεδρο της Ένωσης των συνδέσμων ιδιοκτητών: "Οι πληροφορίες λένε πως οι σύνδεσμοι έχουν καταθέσει στην Εταιρική Εμπορική Τράπεζα περίπου 400.000 λέβα, αλλά από το υπουργείο δεν μας λένε τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα. Δεν ξέρουμε αν τα χρήματα θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα. Στην Εταιρική Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται και το Ταμείο για Ανανέωση Κατοικιών που αναμενόταν να δίνει δάνεια σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανακαινίσουν τα σπίτια τους".
Οι πολίτες αναμένουν άμεσες ενέργειες από τον υπηρεσιακό υπουργό Εκατερίνα Ζαχάριεβα μιας και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι που με δυσκολία έχουν συγκεντρώσει τα 500 λέβα (σχεδόν 250 €) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τρομοκρατούνται στην ιδέα του επικείμενου χειμώνα και των λογαριασμών για ρεύμα και θέρμανση.
Πηγή Βουλγαρική Ραδιοφωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου