Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Τουρκία: Δεν Θα Εισάγουμε Ισραηλινό Αέριο Μέχρι να Λήξει η Κατάσταση στη Γάζα

Η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα οδηγεί την Τουρκία στο να μην αγοράσει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, λόγω του κόστους που θα είχε μια τέτοια κίνηση για την Άγκυρα σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.
Την δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, δεν θα είναι το αέριο που θα ρέει μέσα στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά το αίμα των αθώων».

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το περιθώριο για εισαγωγή ισραηλινού αερίου στο απώτερο μέλλον, εφόσον επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αρθεί ο αποκλεισμός της από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι οι εταίροι του κοιτάσματος Λεβιάθαν βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε επαφές με τουρκικές εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγωγής ποσοτήτων αερίου στη συγκεκριμένη αγορά, αν και δεν έχει γίνει σαφής ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα ήταν εφικτό, καθώς ο υποτιθέμενος αγωγός θα έπρεπε να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.
Έστω και έτσι, η ισραηλινή εφημερίδα Globes θεωρεί ως πιθανό πελάτη για το ισραηλινό αέριο την κοινοπραξία SabanciEON στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι εταίροι του Λεβιάθαν αναμένεται να επιλέξουν τους πελάτες τους οριστικά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου