Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Οικολόγοι: Η Βουλγαρία Δεν Χρειάζεται Νέο Πυρηνικό Αντιδραστήρα

Τις τελευταίες μέρες στην εξουσία, η υπό παραίτηση κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό "Κοζλοντούι". Η κοινότητα των περιβαλλοντολόγων στην Βουλγαρία όμως είναι κατηγορηματικά κατά. Σε συνέντευξη για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Μπορισλάβ Σάντοφ, συμπρόεδρος του κόμματος των Πράσινων» συνόψισε τα επιχειρήματά τους.
"Η Βουλγαρία δεν έχει ανάγκη από νέο πυρηνικό αντιδραστήρα ειδικά όταν πρόκειται για τεράστιες επενδύσεις. Επίσημα γίνεται λόγος για τιμή ύψους 5 δις δολαρίων που σημαίνει πως γίνεται λόγος για πάνω από 5.000 € για ένα κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος και είναι πιο ακριβή από κάθε άλλου είδους ενέργεια", είπε ο κ Σάντοφ.

Στο συγκεντρωτικό σύστημα της παραγωγής ενέργειας στη Βουλγαρία χάνεται πολύ ενέργεια στη διαδρομή του ρεύματος στο δίκτυο. Για τον σταθμό "Κοζλοντούι" οι απώλειες ανέρχονται στο 30%. "Ζεσταίνουμε τα κοράκια", αστειεύεται ο Μπορισλάβ Σάντοφ, που μοιράζεται την ιδέα πως όσο περισσότερο αναπτύσσουμε την πυρηνική μας δύναμη τόσο πιο εξαρτημένοι γινόμαστε από εξωτερικές δυνάμεις μιας και εισάγουμε και τα υλικά για τους αντιδραστήρες και το ουράνιο που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο. Άλυτο μένει και το πρόβλημα για την αποθήκευση των πυρηνικών καυσίμων που είναι βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό για τις επόμενες γενιές.
Η οικολογική κοινότητα στη Βουλγαρία εδώ και καιρό κρούει το συναγερμό και για ένα άλλο θέμα – την σπατάλη ενέργειας. Αν μάθουμε να εξοικονομούμε ενέργεια δεν θα χρειαζόμαστε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
"Η χώρα μας είναι η πιο μη αποτελεσματική ενεργειακά στην Ευρώπη", λέει ο Μπορισλάβ Σάντοφ. "Το 90% από τις ενεργειακές μας πρώτες ύλες έρχονται από την Ρωσία ενώ για να είμαστε ανταγωνιστικοί βασιζόμαστε στους χαμηλούς μισθούς".
Σε περίπτωση που έχουμε ανάγκη επιπλέον ενέργεια οι οικολόγοι επιμένουν αυτή να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές οι οποίες δεν είναι τόσο ακριβές.
"Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πλέον είναι σε τιμές χαμηλότερες από το κάρβουνο. Η τεχνολογία που πριν ανέβαζε την τιμή, τώρα έχει γίνει πιο προσιτή, ενώ οι πηγές είναι δωρεάν. Από το 2010 η τιμή της ανανεώσιμης ενέργειας εξισώθηκε με την τιμή της πυρηνικής και πέφτει κάθε χρόνο. Ανά τον κόσμο γίνονται όλο και περισσότερες επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα και θεωρώ πως η Βουλγαρία πρέπει επίσης να κινηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο Μπορισλάβ Σάντοφ.
Η ανανεώσιμη ενέργεια έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Οι δωρεάν πηγές είναι παντού γύρω μας και το σύστημα μπορεί να είναι αποκεντρωμένο. Μικρές πηγές μπορεί να φτιάξει ο κάθε καταναλωτής, το κάθε νοικοκυριό, ακόμα και οι βιομηχανίες, δηλαδή η ενέργεια μπορεί να παράγεται εκεί όπου καταναλώνεται και να μην χάνεται στο δρόμο δίνοντας στους χρήστες ανεξαρτησία. Το πιο εύκολο είναι κάποιος να βάλει ένα ηλιακό πάνελ στη σκεπή.
"Η επένδυση ανακτάται για 6 με 8 χρόνια χάρη στην χαμηλότερη τιμή του ρεύματος", συνεχίζει ο κ. Σάντοφ. "Εκτός αυτού πολύ σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτού του είδους την ενέργεια επί εικοσιτετράωρης βάσης γιατί βγαίνουν όλο και καλύτερες μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα".
Πηγή Βουλγαρική Ραδιοφωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου