Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ασυνεπείς και Ασαφείς Κινήσεις Γύρω από τον Αγωγό Νότιο Ρεύμα (South Stream)

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία τάσσονται υπέρ της κατασκευής του διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα", ο οποίος πρέπει να περνάει από το έδαφος της χώρας και να προμηθεύει με ρωσικό αέριο την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Θεωρείται ότι χάρη στον αγωγό η Βουλγαρία θα προμηθεύεται φθηνότερο αέριο και οι προμήθειές του θα είναι ασφαλέστερες, επειδή δε θα περνούν από το έδαφος της ασταθούς Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως λαμβάνεται υπόψη η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η υλοποίηση του έργου να ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στη νομοθεσία της ΕΕ.

Ήδη στα μέσα Ιουνίου ο πρωθυπουργός της πρώην κυβέρνησης, στην οποία επικρατούσε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πλάμεν Ορεσάρσκι διέταξε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα στο βουλγαρικό τμήμα του "Νότιου ρεύματος". Τότε η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις και στην ποινική διαδικασία που ξεκίνησε η Κομισιόν κατά της Βουλγαρίας, που κατηγορήθηκε ότι στο έργο αυτό δεν τηρεί την κοινοτική νομοθεσία στον τομέα των κρατικών προμηθειών και της ενέργειας. Οι βουλγαρικοί θεσμοί διαβεβαίωσαν ότι, μέχρι που διαλυθούν οι παρεξηγήσεις και αποσυρθούν οι κατηγορίες εκ μέρους των Βρυξελλών, η Βουλγαρία δε θα κατασκευάσει τον αγωγό.

Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε διαφορετική. Λίγες μέρες πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων πώλησε μεγάλες εκτάσεις γης στη μικτή εταιρεία "Νότιο Ρεύμα–Βουλγαρία". Η εταιρεία ακόμη έλαβε άδεια κατασκευής από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Και μόλις πριν από μια εβδομάδα κατέστη σαφές ότι οι 60 χιλιάδες τόνοι σωλήνες για τον αγωγό, που παράχθηκαν στη Γερμανία, έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι της Βάρνας. Αυτό μιλάει από μόνο του για την έλλειψη συντονισμού στην εργασία των επίσημων θεσμών κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας της πρώην κυβέρνησης, και πιθανόν για ισχυρές πιέσεις εκ μέρους ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών κύκλων και φιλορωσικών πολιτικών δυνάμεων.
Αναμενόταν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα συμμορφωθεί ακόμη πιο αυστηρά με τη θέση των Βρυξελλών ως προς το "Νότιο Ρεύμα". Γι’ αυτό μετά την επιβεβαιωμένη από τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας απόφαση για την προσωρινή διακοπή των έργων στο σχέδιο, ακούστηκε μη λογικά η ανακοίνωση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ότι η βουλγαρορωσική εταιρεία "Νότιο Ρεύμα–Βουλγαρία" έχει αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Ας υπενθυμίσουμε μόνο ότι κάτοχος 50% της εταιρείας είναι το βουλγαρικό κράτος, που εκπροσωπείται από το Βουλγαρικό Ενεργειακό Χόλντινγκ (BEH). Την εταιρεία διαχειρίζεται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τρία μέλη του οποίου είναι Βούλγαροι ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι. Φαίνεται ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των βουλγαρικών κρατικών θεσμών δεν τηρούν τις διατάξεις των θεσμών αυτών.

Το μπέρδεμα είναι τόσο μεγάλο ώστε το υτπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας αποφάσισε να απευθυνθεί στην Εισαγγελία για τη διασαφήνιση της υπόθεσης. Τελικά, η μικτή εταιρεία ανακοίνωσε ότι ύστερα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σταματά την ανάθεση της εκτέλεσης προμηθειών και τη σύναψη συμφωνιών που αφορούν την κατασκευή του αγωγού στο έδαφος της χώρας. Μ’ αυτή την αφορμή ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν επικροτεί την απόφαση για διακοπή των έργων στο "Νότιο ρεύμα", μέχρι που ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. "Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις βουλγαρικές αρχές για την εξασφάλιση πλήρους ανταπόκρισης του έργου με τους κανόνες της ΕΕ", προσέθεσε ο κ Έτινγκερ.
Πηγή Βουλγαρική Ραδιοφωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου