Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η Ρωσική Stroytransgaz Αποχωρεί Από την Κατασκευή του Βουλγαρικού Τμήματος του South Stream - Καταγγέλλει Ανοικτή Παρέμβαση των ΗΠΑ

Η ρωσική Stroytransgaz ζήτησε να αποχωρήσει από την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται χθεσινές δηλώσεις του βασικού μετόχου της εταιρείας, Gennady Timchenko. Μάλιστα, ο Timchenko καταγγέλλει ευθέως την παρέμβαση των ΗΠΑ μέσω του γερουσιαστή Μακέιν απευθείας στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ορεσάρσκι για την ματαίωση του έργου.
«Από επιχειρηματικής σκοπιάς, η απώλεια του South Stream είναι δυσάρεστο πράγμα για μας», δήλωσε ο Timchenko σε συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.

Τον Ιούνιο, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σταματά την κατασκευή του αγωγού στην επικράτειά της μέχρι το έργο να γίνει συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Ελπίζουμε να συμβάλουμε δυνατά για τον κοινό σκοπό, αλλά, βλέπετε, ο [Αμερικανός Γερουσιαστής] κ. [Τζον] Μακέιν ήρθε στη Βουλγαρία και έπεισε την κυβέρνηση να αρνηθεί τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε ο Timchenko.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου SouthStream έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2015, φθάνοντας σε πλήρη δυναμικότητα του περίπου 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2017. Ωστόσο, το μέλλον του South Stream , που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην κεντρική και νότια Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας , είναι αβέβαιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Στα τέλη Μαΐου, η South Stream Bulgaria, κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom και της βουλγαρικής κρατικής Bulgarian Energy Holding, ανακοίνωσε ότι έχει επιλέξει μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη ρωσική Stroytransgaz και την βουλγαρική Gazproekt Yug για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του South Stream.
Η συνολική αξία του έργου εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (21,5 δισ. δολ.).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου