Τη σημασία του κλάδου της ενέργειας αναδεικνύει το ΚΕΠΕ σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με υψηλή συμμετοχή στο ΑΕΠ και σημαντικές προοπτικές.
Εκτιμά ότι η ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό παράγοντα καθορισμού της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται, ο στόχος της έκδοσης είναι η συγκέντρωση καιη παρουσίαση των σημαντικότερων θέσεων, απόψεων και προτάσεων που δύναται να συμβάλουν θετικά στην ανάδειξη και προώθηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή των βασικών φορέων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οι οποίοι συμβάλλουν και επηρεάζουν την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας.
Αρχικά, παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες και οι θέσεις του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής(ΥΠΕΚΑ), σχετικά με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, το άρθρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) καταγράφει τις σημαντικότατες εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τους παράγοντες που τις καθορίζουν.
Ακολούθως, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στην ανάλυσή του σχετικά με την αγορά ηλεκτρισμού θέτει ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας στη χώρα μας την εξασφάλιση επαρκούς, αξιόπιστης και οικονομικής ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζει τη σημασία που έχει η δημιουργία συνθηκών ισχυρού ανταγωνισμού στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού.
Στη συνέχεια, παρατίθενται οι απόψεις του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) σχετικά με τη σημασία που έχουν διαδραματίσει μέχρι σήμερα οι ΑΠΕ στην απελευθέρωση της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Μια εναλλακτική πρόταση παρουσιάζει στο άρθρο της η Greenpeace όπου τονίζει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας για την Ευρώπη, τόσο για τη μείωση των ενεργειακών εισαγωγών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και τις εθνικές οικονομίες και την απασχόληση των κρατών-μελών.
Τέλος, το άρθρο του ΚΕΠΕ παρουσιάζει μια σύντομη επισκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, παραθέτει θέσεις και προτάσεις για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τομέα, έχοντας ως αρχή την επίτευξη της μέγιστης προστιθέμενης αξίας για τη χώρα και τη μεγιστοποίηση του συνολικού οφέλους για την οικονομία.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου