Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πριν τα Τέλη του Έτους Αναμένεται η Συμφωνία για Εξαγωγή Ισραηλινού Αερίου Μέσω Αιγύπτου

Εν μέσω του κύκλου βίας και των ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, η προδιαγραφόμενη συμφωνία της NobleEnergy και της ισραηλινής Delek για εξαγωγή αερίου με τη μορφή του LNGμέσω της Αιγύπτου αποκτά αναβαθμισμένη σημασία και δείχνει να κερδίζει έδαφος σε σχέση με την λύση ενός αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Το θετικό για τους Ισραηλινούς είναι ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα και η διεθνής κατακραυγή που τους συνοδεύουν δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της Noble και της Delek με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δύο σταθμούς υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο, δηλαδή την Fenosa και την BG. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Μόρσι, κρατάει ουδέτερη στάση καθώς γνωρίζει ότι έχει ανάγκη το ισραηλινό αέριο για να δώσει λύση στην ενεργειακή κρίση που περνάει η χώρα.

Σημειώνεται ότι οι Noble και Delek σχεδιάζουν να εξάγουν με τον τρόπο αυτό 6,25 τρις. κ.π. αερίου από το Ταμάρ και το Λεβιάθαν για μια περίοδο 15 ετών, αφού θεωρούν ότι είναι ένας πιο φθηνός τρόπος από ότι να κατασκευάσουν τους δικούς τους σταθμούς LNG επί ισραηλινού εδάφους. Η εξαγωγή έχει νόημα και πολιτικά, διότι ανεβάζει τις μετοχές του Ισραήλ στη γειτονική χώρα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις των δύο εταιρειών, οι διαπραγματεύσεις για το LNG πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν τα τέλη του έτους. Θεωρείται πιθανό ότι ένα μέρος του αερίου θα το κρατήσει η Αίγυπτος για τις δικές της ανάγκες, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε αγορές του εξωτερικού, ωφελώντας σημαντικά την ισραηλινή οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στη Γάζα έχει απομακρύνει προς το παρόν κάθε σκέψη για αγωγό προς την Τουρκία, αφού οι σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ βρίσκονται και πάλι στο ναδίρ. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιχειρήσεις του κλάδου του φυσικού αερίου της περιοχής το καταλαβαίνουν αυτό και έχουν προσαρμόσει αναλόγως τους σχεδιασμούς τους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου