Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Κανονικά το Χρονοδιάγραμμα Κατασκευής του Σερβικού Τμήματος του South Stream

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 30 χιλιόμετρα στο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από τη Σερβία, ενώ η διαδρομή του αγωγού θα αλλάξει στη Βοϊβοντίνα, καθώς δεν θα συνεχίσει στην Ιταλία, αλλά στο Μπαουμγκάρτεν της Αυστρίας, δήλωσε ο διευθυντής της "Srbijagas" Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς στην καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου "Politika".

Ερωτηθείς πώς επηρεάζει τη Σερβία το πολιτικό χάος, που περιβάλλει τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία, o κ. Μπαγιάτοβιτς διαβεβαίωσε πως "σε ό,τι αφορά τον South Stream στη Σερβία, όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό".


"Μικρές αλλαγές θα γίνουν στη διαδρομή στη Βοϊβοντίνα, καθώς ο αγωγός θα πάει στο Μπαουμγκάρτεν στην Αυστρία, στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αντί για την Ιταλία. Θα ολοκληρώσουμε την απαλλοτρίωση για το τρίτο τμήμα της διαδρομής του αγωγού σύντομα και αναμένουμε να πάρουμε οικοδομική άδεια, προκειμένου να ξεκινήσουμε τις κατασκευαστικές εργασίες" διευκρίνισε ο διευθυντής της "Srbijagas".

Επεσήμανε δε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ο South Stream, ως μία ενεργειακή διευκόλυνση, να μην κατασκευαστεί στη Σερβία και σε άλλες χώρες, από τις οποίες θα πρέπει να διέλθει.

"Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ενεργειακό έργο γεωστρατηγικής σημασίας, ιδίως για την ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο μεσοπρόθεσμο και πιθανότατα και σε μακροπρόθεσμο διάστημα, ανεξαρτήτως της ουκρανικής κρίσης ή ακριβώς λόγω αυτής, ο South Stream θα ολοκληρωθεί εγκαίρως" ανέφερε ο κ. Μπαγιάτοβιτς.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο South Stream είναι ένα έργο, που παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο για τη Σερβία, ενώ εξασφαλίζει τεράστιο οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό όφελος για τη χώρα.
Η Σερβία εισάγει περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος φθάνει μέσω της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου