Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Αυξητική Τάση στο Brent Λόγω της Επέλασης του ISIS στις Περιοχές των Κούρδων

Η τιμή του πετρελαίου ποικιλίας Brentανέβηκε πάνω από τα 105 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη, στον απόηχο αναφορών που θέλουν τους ισλαμιστές του ISIS να έχουν εισβάλει πλέον και στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδήσεις έκαναν λόγο για εννέα θανάτους από βόμβες στην κουρδική πόλη Κιρκούκ, τη στιγμή που διεξάγεται παράλληλα μάχη για τον έλεγχο του μεγαλύτερου φράγματος της χώρας στη Μοσούλη.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου στις περιοχές που ελέγχει το ISIS είναι ήδη εκτός λειτουργίας, όμως πλέον η κατάσταση τείνει να επεκταθεί και στο Κουρδιστάν, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει την δική του παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, προχωρούν ήδη σε απομάκρυνση του προσωπικού τους, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα σε περίπτωση περαιτέρω επέλασης των ισλαμιστών.
Ο απόηχος της κατάστασης αυτής στο πετρέλαιο ήταν ότι το Brent ανέβηκε χθες κατά 68 σεντς στα 105,27 δολάρια, ενώ το WTI κατά 40 σεντς στα 97,33 δολάρια ανά βαρέλι. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τιμές και των δύο αυτών συμβολαίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, παρά τις εντάσεις που παρατηρούνται στη Λιβύη, στην Ουκρανία και στο Ιράκ.
Η τάση που κυριαρχεί στην αγορά, όμως, είναι ανοδική και για αυτό το λόγο οι αναλυτές περιμένουν ότι ιδίως το Brent θα ακριβύνει μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των προθεσμιακών συμβολαίων του.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου