Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γη και... Ύδωρ Γεννούν Νέες Παγκόσμιες Συγκρούσεις

Κανένας πόρος δεν είναι πιο πολύτιμος για τους ανθρώπους από το καθαρό γλυκό νερό. Η έλλειψη νερού επηρεάζει ήδη 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες. Η αναπόφευκτη συνέπεια;Σύγκρουση. Όχι μόνο πολεμική αλλά και κοινωνική. Πρόσφυγες και αύξηση της αστικοποίησης είναι μερικοί από τους εφιάλτες τους οποίους προκαλεί η έλλειψη νερού.
Από την άλλη πλευρά, η διαφαινόμενη λειψυδρία και κυρίως οι επιπτώσεις της είναι από τις βασικές αιτίες για μεγάλες μπίζνες με την αφρικανική και την ασιατική γη. Ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα προέρχεται από «κατοχυρώσεις γης», όπου πλούσιοι πολυεθνικοί όμιλοι και κυβερνήσεις μισθώνουν εκτάσεις.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων, από το 2006 ως το 2009, 15-20 εκατ. εκτάρια αφρικανικής γης εξασφαλίστηκαν από εξωτερικούς παράγοντες.
Στην Ασία,μεγάλες συμφωνίες μίσθωσης έχουν επιτευχθεί στην Καμπότζη, στην Ινδονησία, στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις από τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Κίνα.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται μόνο για ένα οικονομικό παιγνίδι. Η εξασφάλιση της γης και επομένως των πόρων αλλά και της γεωργικής παραγωγής που εξασφαλίζει ανάγει τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τους επενδυτές σε γεωπολιτικούς ρυθμιστές.
Το παράδειγμα της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί τυπικό για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη νερού. Μια καταστροφική ξηρασία το 2006 ανάγκασε κατ' εκτίμηση 1,5 εκατ. Σύριους να μετεγκατασταθούν. Σχεδόν το 75% των αγροτών της χώρας υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών και στη συνέχεια μετακόμισε στις πόλεις αναζητώντας εργασία. Λιγότερο νερό, λιγότερο φαγητό, λιγότερες θέσεις εργασίας και πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές.
Ακόμα και η Κίνα αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το νερό, καθώς το 60% των υπόγειων υδάτων θεωρείται μολυσμένο. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2012 το ποσοστό επικινδυνότητας ήταν 57,4%. Αιτία; Η εκβιομηχάνιση της χώρας, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και η ατελής εναπόθεση απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η μόλυνση των υπογείων υδάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, καθώς επιβαρύνει με επικίνδυνες ουσίες τουλάχιστον 12 εκατομμύρια τόνους δημητριακών.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ινδία. Στη λίστα των περιβαλλοντικών ελλείψεων της Ινδίας, το νερό βρίσκεται στην κορυφή. Σε μεγάλο βαθμό λόγω της αλλαγής τού κλίματος και της κακοδιαχείρισης του νερού για γεωργική χρήση, η Ινδία αναμένεται να έχει δυσκολίες με το νερό από το 2025 και λειψυδρία από το 2050. Αν μια τέτοια συμφορά πρόκειται να ξεδιπλωθεί στην Ινδία, μπορεί να εξαπλωθούν νοσήματα και συγκρούσεις θα μπορούσαν να ενταθούν.
Μια άλλη διαφαινόμενη σύγκρουση είναι κατά μήκος του ποταμού Μεκόνγκ μεταξύ της Καμπότζης και του Λάος, όπου ένα τεράστιο φράγμα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται φέτος. Το φράγμα έχει ως στόχο να παραγάγει ενέργεια για εξαγωγή κυρίως στην Ταϊλάνδη και στην Καμπότζη, αλλά αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το απειλούμενο με εξαφάνιση δελφίνι Irrawaddy και τα προς το ζην 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη λεκάνη του Κάτω Μεκόνγκ, οι οποίοι εξαρτώνται από τις εσωχώριες περιοχές αλιείας -από τις πιο παραγωγικές στον κόσμο- για δουλειά.
Οι οικονομικές ζημίες θα εμφανιστούν κυρίως στην καμποτζιανή πλευρά του ποταμού, αλλά η Καμπότζη δεν είναι ικανή να σταματήσει την κατασκευή.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου