Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Στη Νότια Κορέα το Πρώτο Φορτίο Αμερικανικού Αργού - Πως Έγινε Εφικτή η Εξαγωγή

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγωγή αμερικανικού πετρελαίου μετά τη δεκαετία του 1970, καθώς δεξαμενόπλοιο από το Τέξας μετέφερε φορτίο αξίας 40 εκατ. δολαρίων στη Νότια Κορέα.
Η εξαγωγή έγινε εφικτή παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η αμερικανική νομοθεσία, καθώς δύο δικηγορικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τα «παραθυράκια» του νόμου με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την εξαγωγή έως και 800.000 βαρελιών αμερικανικού αργού ημερησίως, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το μορατόριουμ στις εξαγωγές αργού επιβλήθηκε μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, αλλά επιτρέπουν την εξαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων. Η εξαγωγή αργού είναι επιτρεπτή μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και απαιτεί την ειδική άδεια του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Μέχρι πρότινος, η αμερικανική παραγωγή μειωνόταν διαρκώς, αλλά πλέον έχει εκτοξευτεί σχεδόν στα 8,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως και κατ’ επέκταση υπάρχουν πολλές φωνές που καλούν για εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Enterprise Products Partners με έδρα το Χιούστον, παρατήρησε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει υπερπροσφορά αργού από το νότιο Τέξας. Το γεγονός αυτό χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι της ώστε να πείσουν τις αρχές ότι είναι στο γενικότερο συμφέρον το να εξαχθεί το υπερβάλλον αργό της περιοχής, αφού πρώτα δεχτεί επεξεργασία, τέτοια ώστε να θεωρείται μετά βίας υποπροϊόν.
Πλέον, η άδεια που δόθηκε στην Enterprise αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για ακόμα περισσότερα φορτία αμερικανικού πετρελαίου, τα οποία προβλέπεται να βρουν πελάτες διεθνώς.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου